Közelharc

Bunkósbot ingyenes
Képzettség: közelharc
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: Kabát
Pontosság:0Sebzés: 1d6
Kes 1-20eb
Képzettség: vívás
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: Zseb
Pontosság:0Sebzés: 1d6
Kard 20-200eb
Képzettség: vívás
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:0Sebzés: 2d6+2
Tűzoltószekerce 20eb
Képzettség: közelharc
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:-1Sebzés: 2d6+3
Nunchaku/Tonfa 15eb
Képzettség: közelharc/ harcművészet
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: Kabát
Pontosság:0Sebzés: 3k6
Naginata 100eb
Képzettség: vívás
Beszerezhetőség: GyengeRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:0Sebzés: 3d6
Shuriken 2-3eb
Képzettség: atlétika
Beszerezhetőség: ÁtlagRejthetőség: Zseb
Pontosság:0Sebzés: 1d6/3
Rugós kés 15eb
Képzettség: vívás
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: Zseb
Pontosság:0Sebzés: 1d6/2
Boxer 10eb
Képzettség: verekedés/ harcművészet
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: Zseb
Pontosság:0Sebzés: 1d6+2
Pörölykalapács 20eb
Képzettség: közelharc
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:-1Sebzés: 4d6
Láncfűrész 80eb
Képzettség: közelharc
Beszerezhetőség: KiválóRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:-3Sebzés: 4d6
Kendachi Monopenge 200eb
Képzettség: vívás
Hihetetlenül éles, mono-szekcionális kristálypenge, kés formában. Japán „Tanto” változatban kapható. További 100 eb-ért naginata formában is beszerezhető.
Beszerezhetőség: GyengeRejthetőség: Zseb
Pontosság:1Sebzés: 2d6
Kendachi Monokatana 600eb
Képzettség: vívás
A monopenge kard hosszúságú változata. Tejszerűen majdnem átlátszó a pengéje, amúgy hi-tech katanára emlékeztet.
Beszerezhetőség: RitkaRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:1Sebzés: 4d6
SPM-1 harcikesztyű 900eb
Képzettség: közelharc/ verekedés/ harcművészet
Szintetikus izomrostokkal és hidraulikával működő nehéz páncélkesztyű, amely a kezet és az alkart fedi. A Harcikesztyû 1k10-et sebez szorítással és 1k6+ Erőjárulékot ütéssel. A kesztyű akkumlátorról üzemel, amiket időnként fel kell tölteni. A kesztyűre három opció szerelhető az alábbiak közül:
 • myomer izomzat: 150 eb, megnöveli a szorítás sebzését 2k6-ra.
 • páncélozás: 110 eb: 20 pontnyi páncélzatot ad az alkarnak (kartalálatnál dobj d6-al, ha 1-4, a védett részen találtak el).
 • watch-man: 130 eb, 5x3 cm-es kis kijelző. Interfész aljzathoz köthető
 • indukciós lapok: 550 eb: a kesztyű interfész aljzatra kapcsolásával úgy működik, mint a Smartgun 2 implant.
 • wolver: 430 eb, wolver pengék a kesztyű külső vázára erősítve. 3k6 AP sebzést okoznak. Ez a módosítás a legtöbb törvényes régióban illegális.
 • mágneses tenyér: 150 eb, nagyteljesítményű elektromágnes a tenyérbe építve, nagyjából 90 kg teherbírással, hat órán át.
 • fegyverplatform: 150 eb, FIz-tõl függő méretű pisztoly/géppisztoly, netán mikrorakéta vető építhető rá. A fegyver árát is ki kell fizetni (a mikrorakéta-vető 800 eb). A fegyverplatform összekapcsolható az indukciós lapokkal, azáltal smart-fegyverek is felszerelhetőek. Ez a módosítás a legtöbb törvényes régióban illegális.
Beszerezhetőség: GyengeRejthetőség: nem rejthető
Pontosság:-2Sebzés: 1d10/1d6

Pisztolyok

A pisztolyok, ahogy a revolvereket és öntöltõket együttesen hívjuk, a terrorelhárítók legáltalánosabb fegyverei közé tartoznak, szerte a világon. Kis méretükkel és erejükkel, a mai pisztolyok minden fegyveres szervnél megtalálhatóak, akár nyíltan viselve elsõdleges fegyvernek (pl. Rendõrség), akár „tartalék” fegyvernek (pl. tengerészgyalogosok). Az új fegyverfejlesztések, különösen az öntöltõknél, nagyot ugrottak elõre az 1970 es években, az Európai hadseregek új fegyver iránti igényei által serkentve. Az Egyesült Államokban a JSSAP próbálkozások egy új katonai kézifegyver kifejlesztésére számos új tervezésû fegyvert tett elérhetõvé.
A 20. században általános trend volt, hogy a rendõrök, különösen Észak-Amerikában, revolvereket használtak, míg a katonai ügynökségek szinte egyöntetûen öntöltõket választottak. A revolverek elõnye a viszonylagos mechanikai egyszerûség, és az ebbõl következõ mechanikai megbízhatóság, hogy elakadás esetén is le lehet adni további lövéseket, és nagyobb kaliberek használatának egyszerûsége. Mindamellett, hogy a legerõsebb kaliberek is használhatóak vele, egyben többfajta lövedék is betölthetõ egy adott kaliberen belül. A revolverek mûködésének egyszerûsége lehetõvé teszi, hogy minimális képzés után is használható legyen. Egy revolverben a legtöbb akadály és meghibásodás megoldódik az elsütõ-billentyû lenyomásával, amellyel egy új töltény kerül kilövésre kész helyzetbe. A hátránya, hogy a revolverek relatíve célszerûtlen alakúak, és nagyok, különösen a dob körül. A revolverek hatlövetû dobja talán a leggyengébb pontja az egésznek, a meglehetõsen behatárolt kapacitásával, mely jelentõsen csökkenti a rövid idõ alatt bevethetõ tûzerõt, és lassítja az újratöltést.
Mûködése: A fegyver táraként az úgynevezett forgódob funkcionál, ami egy általában 5-7 töltényûrt tartalmazó, henger alakú alkatrész. Minden lövés elõtt a dobnak el kell fordulnia, hogy a következõ lõszer kerüljön az ütõszeg elé. A dob elfordítását a régi revolvereknél, például a korai vadnyugati stílusúaknál a kakas kézzel történõ hátrahúzásával kellett megtenni, ezt hívják Single-Action (SA) elsütõ-szerkezetnek. A modern revolvereknél Double-Action (DA) elsütõ-szerkezetet alkalmaznak, vagyis az elsütõ-billentyû meghúzásakor fordul a dob, de természetesen kézzel is lehet a kakast felhúzni, és így SA-ban lõni. Némelyik revolver egyáltalán nem rendelkezik látható kakassal, ezeknél dobforgatást csak az elsütõ-billentyûvel lehet elérni, ez a Double-Action Only (DAO) elsütõ-szerkezet. A 2020-as évek revolvereit DA vagy DAO elsütõ-szerkezettel gyártják, illetve néhány nagyon egyedi példány készül elektronikus DAO vagy elektronikus DA változatban. Ennek során lényegében DAO vagy DA mûködésrõl van szó olyan módon, hogy a billentyû húzásának elsõ szakaszánál (vagy a kakas manuális hátrahúzásánál) a dob mechanikus úton elfordul, a billentyûút utolsó szakasza pedig az elektronikus gyújtást aktiválja.
Az elektronikus elsütõ-szerkezetû fegyverek kizárólag mûanyaghüvelyes lõszert tudnak tüzelni, amelyek csappantyúja nem az ütõszeg hatására, hanem elektronikus gyújtásra sül el. Ugyanígy a mechanikus elsütõ-szerkezetû fegyverek kizárólag rézhüvelyes lõszert tudnak tüzelni. Az azonos kaliberjelzésû réz- és mûanyaghüvelyes lõszerek alakja eltérõ, így buherálás nélkül nem is lehet egy adott fegyverhez nem passzoló lõszert betölteni.
A megakadó revolvernél az egy kör alatt nem elhárítható akadály esélye fele a normálnak (pl. MB fegyvernél 5%).

Az öntöltõknek, melyeket gyakran neveznek – hibásan – automatának, elõnyeként sorolható fel relatíve nagy tárkapacitásuk, egyszerû újratöltésük, melyek együttesen jelentõsen megnövelik a bevethetõ tûzerõt. A nagyobb tárkapacitás lehetõséget teremt több célpont semlegesítésére rövidebb idõ alatt, újratöltés nélkül. A lapos kialakítás, mely gyakori az öntöltõk közt, könnyebbé teszi a rejtett szállítást. Hátrányai közé tartozik, hogy mechanikailag összetettebb, és így sokkal több módon tud akadály képzõdni, valamint a nagyfokú töltényérzékenység, vagyis egyetlen hibás (kevés lõport tartalmazó) lõszer üzemképtelenné teheti a fegyvert. Ezek elhárításához mindkét kézre szükség van.
A komolyabb akadályok gyakran teljesen mûködésképtelenné tehetik a fegyvert, és hozzáértõ segítségére van szükség az elhárításához.
Az öntöltõk többnyire úgynevezett szekrénytárból (bár létezik más megoldás, mint például a Calico pisztolyok helikális tára) adagol. A tár behelyezésekor a csõben még nincs lõszer, vagyis a fegyver nem tûzkész. A csõre töltéshez a szánt egy határozott mozdulattal hátra kell húzni, majd elengedni (kézzel visszakísérni nem tanácsos, csõre töltési hibát okozhat). Ekkor az elõrecsapó szán a tár legfelsõ töltényét betolja a csõbe (némelyik fegyvernél ilyenkor a csõ kissé lebillen, vagy hátracsúszik, könnyítendõ a csõre töltést). Ugyanekkor a szán hátrahúzásakor megfeszül az elsütõszerkezet is, és a szán visszaengedése után a fegyver tûzkész.
A fegyver elsütésekor az ütõszeg rácsap a csappantyúra, ami begyújtja a töltényhüvelyben lévõ lõport. A lõporrobbanás kilövi a hüvelybõl a lövedéket, és ugyanez az energia hátralöki a szánt (pont úgy, mint csõre töltéskor a lövész csinálja kézzel), a hátracsúszó szán kiveti a kiürült hüvelyt a fegyverbõl, majd az elõre csapódó szán betölti a következõ lövedéket, és megfeszíti az elsütõ szerkezetet. Ebbõl látható, hogy amennyiben a töltény hibás, nem következik be a szán hátrasiklása (nincs hüvelyürítés és nincs újratöltés), a fegyver megakad. DA vagy DAO fegyvernél rá lehet revolverezni, hátha másodszor már elsül, de a többinél manuálisan kell elhárítani a hibát, ami sokáig is tarthat.
Az öntöltõk elsütõ-szerkezete lehet Single-Action (SA), Double-Action (DA), Double-Action Only (DAO), elõfeszített, és lehet elektronikus.
A SA esetén a kakasnak megfeszített állapotban kell lennie a lövéskor (vagy a szán hátrahúzásával feszül meg, vagy kézzel lehet hátrahúzni). Ezeket a fegyvereket nem lehet tûzkészen biztonságosan viselni, mivel a kakasnak hátra kell, hogy legyen húzva. A nagyon bátor (bár inkább ostobának nevezhetõ) emberek hordhatják ezeket a fegyvereket úgynevezett „cocked and locked” módon, vagyis hátrahúzott kakassal, bebiztosítva. Ilyenkor fegyverrántásnál a lövés elõtt hüvelykujjal ki kell biztosítani a fegyvert. Majdnem olyan gyorsan lehet lõni, mint egy DAO-val, viszont ez semmiképpen sem nevezhetõ biztonságos viseletnek. Hacsak nem minden alkatrésze kiváló minõség és hibátlan (a SA fegyverek többségére ezek nem igazak), elég nagy a véletlen elsülés esélye.
DA esetén az elsütõbillentyû hátrahúzásakor a kakas megfeszül, majd leold, elsütve a fegyvert.
DAO esetén a kakas kézzel nem felhúzható, mivel vagy belsõ kakasos, vagy kakasnélküli a fegyver, netán nincs felhúzó-nyúlványa.
Az elõfeszített elsütõ-szerkezet esetén nincs a fegyvernek látható kakasa. A szán hátrahúzásakor az ütõszeg félig megfeszített helyzetbe kerül, onnan húzza fel teljesen az elsütõ-billentyû, majd old le. Elektronikus elsütõ-szerkezetû fegyvernél az ütõszeg nem ráüt a csappantyúra, mint a mechanikusnál, hanem egy apró elektromos szikrával gyújtja azt be. A fegyver kezelése teljesen megegyezik a DAO fegyverekével, a tûzkésszé tétel is pontosan ugyanúgy zajlik.
Az elektronikus elsütõ-szerkezetû fegyverek kizárólag mûanyaghüvelyes lõszert tudnak tüzelni, amelyek csappantyúja nem az ütõszeg hatására, hanem elektronikus gyújtásra sül el. Ugyanígy a mechanikus elsütõ-szerkezetû fegyverek kizárólag rézhüvelyes lõszert tudnak tüzelni. Az azonos kaliberjelzésû réz- és mûanyaghüvelyes lõszerek alakja eltérõ, így buherálás nélkül nem is lehet egy adott fegyverhez nem passzoló lõszert betölteni.
DA, DAO és elektronikus esetén van lehetõség az elcsettent töltényre rárevolverezni, hátha másodszorra el fog sülni (ennek 20% esélye van), SA és elõfeszített elsütõ-szerkezetnél nincs.

Minden kézifegyverre jellemzõ, hogy véletlen sütés ellen több biztonsági funkcióval rendelkezik, amiket a használó beavatkozása nélkül a fegyver kezel.
A kézifegyverek kis mérete lehetõvé teszi közvetlen közelrõl való használatot, mint pl. egy repülõ pilótafülkéje, ahol más, hosszabb fegyverek hátrányt jelentenének, már ha nem tennék eleve lehetetlenné a gyors reagálást. Elõny még, hogy egy kézzel használhatóak, így a másik szabadon marad egyéb teendõkhöz.

 1. Csőtorkolat vagy csőszáj
 2. Cső
 3. Dob
 4. Kakas
 5. Dobnyitó
 6. Tok
 7. Markolathéj
 8. Markolat
 9. Elsütő billentyű
 10. Sátorvas
 11. Dobnyitó kar
 12. Ejektorrúd
 13. Csőfar
 14. Első irányzék vagy célgömb
 15. Hátsó irányzék vagy nézőke
 16. Dobrekesztő
 17. Tűzfal
 18. Kakas felhúzó nyúlványa
 19. Dobforgató koszorú és kivető csillag
 20. Markolathéj rögzítő csavar
 21. Töltényűr vagy dobfurat
 1. Szán
 2. Első irányzék vagy célgömb
 3. Hátsó irányzék vagy nézőke
 4. Biztosító/fesztelenítõ kar
 5. Kakas
 6. Állapotjelzõ
 7. Markolathéj
 8. Markolathéj rögzítõ csavar
 9. Tárfenék, v. tártalp
 10. Tárkioldó gomb
 11. Elsütő-billentyű
 12. Sátorvas
 13. Csőtorkolat, v. csőszáj
 14. Cső
 15. Töltényűr
 16. Hüvelyvonó
 17. Hüvelykivető nyílás
 18. Helyretoló rugó
 19. Szánakasztót működtető köröm
 20. Adogatótömb
 21. Tárajak
 22. Adogató rugó
 23. Tár
 24. Tok
 25. Markolat
 26. Szánakasztó

Könnyű pisztoly

A könnyű pisztolyok a kisméretû zsebfegyverek, „női” pisztolyok. Elsődleges fegyvernek nem igazán alkalmasak, de méretükből adódóan remekül lehet õket bokatokban, zsebben, és hasonló, meglepetést okozó helyen hordani. Lőtávolságuk 50 méter.

BudgetArms C-14 75eb
Képzettség: pisztoly
Könnyű, öntöltő zsebpisztoly, „női fegyvernek” tartják.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 8
Pontosság:-1Sebzés: 1d6+3Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:ZsebKaliber: .25ACPMegbízhatóság: ST
Dai Lung Cybermag 50eb
Képzettség: pisztoly
Olcsó, hongkongi dörrenő, boosterek és az utca más söpredéke használja előszeretettel.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 10
Pontosság:-1Sebzés: 1d10+2Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:ZsebKaliber: 9mm BrMegbízhatóság: NM
Federated Arms X-22 150eb
Képzettség: pisztoly
Olcsó műanyagpisztoly, különböző divatszínekben kapható.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 10
Pontosság:0Sebzés: 1d10+2Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm BrMegbízhatóság: ST

Közepes pisztoly

A közepes pisztolyok nevezhetőek az „átlag” fegyvereknek. Tipikus önvédelmi pisztolyok, illetve több rendfenntartó szerv ilyen kategóriájú fegyvereket biztosít szolgálati oldalfegyvernek. Lőtávolságuk 50 méter.

Militech Arms Avenger 250eb
Képzettség: pisztoly
Jó minőségű öntöltő pisztoly, tűrhető lőtávolsággal és pontossággal. Profi fegyver. 2075 előtt a Militech Arms Avenger az Egyesült Államok hadseregének standard oldalfegyvere volt. Ez egy jó, szolid fegyver, ami már bizonyított a múltban.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 10
Pontosság:0Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: MB
Dai Lung Streetmaster 250eb
Képzettség: pisztoly
Újabb utcai használatra épített kínai olcsóság.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 12
Pontosság:0Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .40 SWMegbízhatóság: NM
Federated Arms X-9mm 300eb
Képzettség: pisztoly
Kemény, szólók kezébe való fegyver. Standard katonai oldalfegyverként rendszeresítették az Egyesült államokban és az EEC tagállamaiban. Gyárilag holo-optikával érkezik.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 12
Pontosság:0Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: ST
Glock 30 715eb
Képzettség: pisztoly
A Glock cég kitörölhetetlen szereplője a 21. század maroklőfegyver piacának. A Glock tervezőmérnökei fogták a korábbi .40-es Glock 22E modelljüket, felszerelték a félautomata üzemmód mellé rögzített, hármas sorozattal, vágtak egy kompenzátor-nyílást a csőre a könnyebb uralhatósághoz, és terveztek a fegyverhez egy harmincas tárat (ami egyébként kompatibilis a Glock 22-vel is), és piacra dobták Glock 30 néven. És viszik, mint a cukrot. Glock 33 néven kapható ugyanez a modell előfeszített, mechanikus elsütő-szerkezettel - az ára 410 eb, minden más értéke azonos a Glock 30-al. A 30-as tár 50 eb-be kerül.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 15/30
Pontosság:+1Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/3/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .40 SWMegbízhatóság: MB

Nehéz pisztoly

A nehéz pisztolyok többnyire nyílt viselésre szánt fegyverek, katonai, rendfenntartói célra, ahol nagy tűzerő és megállító erő elvárás, a rejtett viselés viszont nem. Lőtávolságuk 50 méter.

BudgetArms Auto 3 325eb
Képzettség: pisztoly
Olcsó. Erős. Néha felrobban. Kell ennél több? Amennyiben meghibásodik (támadásra dupla 1-es dobás), 10% eséllyel felrobban, 2k6-ot sebezve a használó kezén.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 12
Pontosság:-1Sebzés: 2d10+4Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .45 ACPMegbízhatóság: NM
Sternmeyer Type P-35 400eb
Képzettség: pisztoly
Robosztus, megbízható, kitűnő stophatással rendelkező fegyver. Újabb kiváló minőségű EEC termék Németországból.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 12
Pontosság:0Sebzés: 2d10+4Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .45 ACPMegbízhatóság: MB
Colt Alfa-Omega Verseny Pisztoly 350eb
Képzettség: pisztoly
Kicsit több mint egy évszázaddal ezelőtt a Colt Firearms megalkotta az amerikai öntöltő pisztolyok alapját, az M1911-et. Az M1911 A1 .45-től a most bemutatott Alfa-Omegáig, minden lépcsőfokot a tökéletesség keresése határozott meg. Az Alfa-Omega egy félautomata, double-action pisztoly, tíz lőszeres tárral, amibe egyaránt lehet tölteni .45 ACP-t és .40SW rézhüvelyes lőszert. A fegyver gyárilag kompenzátorral készül, ezt leszámítva viszont megtartotta a hagyományos Colt M1911 külsőt. Ez a piacon szinte az egyetlen fegyver, amit lehet gyárilag Nikon COT célzó-rendszerrel kérni (további 3900 eb-ért, és ebben az esetben elektronikus elsütő-szerkezettel).
Megjegyzés: Habár a tár be tudja fogadni a .45 ACP és a .40SW lőszert is, gyárilag a 45 ACP-hez való cső van a fegyverbe építve. Váltócső 110 eb-be kerül, a csere Fegyverismeret dobást igényel, 10-es célszámra.
Típus:DABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 10
Pontosság:+2Sebzés: 2d10+4/2d10+3Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .45ACP/.40SWMegbízhatóság: MB

Nagyon nehéz pisztoly

A nagyon nehéz pisztolyok a fegyverek azon csoportjába tartoznak, amelyeknek tulajdonképpen semmi értelmük. Napi viseletre túl nagyok és nehezek, komoly tűzharcra alacsony a tűzgyorsaságuk és nehezen uralhatóak. Ezek ellenére töretlenül népszerűek, főleg az akció-braindance-en felnőtt ifjúság körében, mivel gigantikus méretük már önmagában elrettentő erőt képvisel, és az extrém nagy kaliberû lőszer leterít olyasmit is, amire normál esetben csak légicsapás képes.
Minden Dzseki vagy nagyobb Rejthetőségû nagyon nehéz pisztolyhoz egyedi, a fegyverhez és a testalkathoz tervezett tokra van szükség, minden másban viselve (övtáska, univerzális tokok) 1-es MGÉ-vel rendelkeznek. Egy ilyen tok átlag 50-110 eb-be kerül.
A nagyon nehéz öntöltő pisztolyok elsütő-szerkezete SA vagy elektronikus lehet, a DA vagy DAO nem megoldható az extrém méretű lőszer miatt. Ezen fegyverek tüzeléskor két kezet igényelnek, egy kézzel való használatukhoz cyberkar, netán 8-as vagy afeletti Fizikum szükséges, és ekkor is a Pontosság 1-el csökken. Aki ennél kisebb Fizikummal (vagy cyberkar nélkül) próbál lőni egy kézzel, az minden lövés után Fizikum mentőt dob (annyi levonással, amennyivel elmarad a Fizikuma a követelménytõl), és ha elhibázza, 1 pontot sérül a karja.
Cyberkarral vagy Csont és izom átszövés cyberware-el használva a Tûzgyorsaság 1-el (de legfeljebb 2-re) emelkedik.

Armalite 44 450eb
Képzettség: pisztoly
Alternatívaként tervezték az 1998-as amerikai oldalfegyver-pályázatra. Versenyképes darab. Nevével ellentétben nem .44-es, hanem .50 AE kaliberű.
Típus:SABeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 8
Pontosság:0Sebzés: 4d6+3Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .50 AEMegbízhatóság: ST
Colt AMT Modell 2000 500eb
Képzettség: pisztoly
Az M-2000-es jól szerepelt a Közép-Amerikai Háborúkban. Jelenleg standard tiszti oldalfegyverként szolgál az amerikai hadseregben. Ez az igásló jó húsz éve szolgál, de még mindig szolidan átlyuggatja az újabb, nehezebb személyi páncélokat. Valamikor 2079-ben a terepen lévő tisztek és a jármű személyzet válasza az új oldalfegyver igénylő kérdésre – vagy az AMT 2000-t, vagy a gyorsabb és pontosabb Alfa-Omega .40 SW-ben.
Típus:SABeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 8
Pontosság:0Sebzés: 4d6+3Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .50 AEMegbízhatóság: MB
Smith & Wesson .454 900eb
Képzettség: pisztoly
Robosztus, megbízható, ultramodern vadászrevolver .454 Casull kaliberben. Mint minden SW revolver, ez is kiváló minőségű, örök élet plusz egy év élettartamú darab, a dob titániumból készült. Kicsit nagyobb, mint egy átlag hatlövetű 44-es, nehéz kényelmesen viselni nap mint nap. Hagyományszeretők és amerikai patrióták használják, ritka résztvevője az utcai harcoknak.
Típus:elektronikus DABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 5
Pontosság:+2Sebzés: 2d10+7Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .454 CasullMegbízhatóság: MB
Desert Eagle Mark XX 450eb
Képzettség: pisztoly
A Desert Eagle, úgy is ismert, mint Magnum Eagle, egy öntöltő pisztoly, amelyet az amerikai Magnum Research Inc. és az Israel Military Industries Ltd. fejlesztett ki. Eredetileg csak egyetlen .357 Magnum kaliberű változat volt kapható, de mára a fegyver jellegzetessége lett, hogy különösen sok változata van. A fegyver különlegessége, hogy a használt nagy erejű lőszerek (.357 és .44 Magnum) korábban csak revolverekben voltak használatosak, mivel a hagyományos zárolási megoldásokkal rendelkező öntöltő pisztolyok nem voltak képesek kezelni őket. Az .50AE lőszert pedig külön a Desert Eagle-hez fejlesztették ki. A hagyományos rövid és hosszú hátrasiklású rendszerekkel szemben, itt a gépkarabélyoknál használatos gázdugattyús megoldást alkalmazták. Ebben az esetben, egy vékony csatorna vezeti el a lőporgáz egy részét. Ez a gázmennyiség egy hengerbe torkollik, ahol a megnövekvő gáznyomás egy dugattyút tol hátra, ami pedig magát az újratöltő mechanizmust hozza működésbe. A cső alatt elhelyezkedő két helyretoló rugó és forgó zár adják a pisztoly közismert, szemből háromszögletű profilját és vaskos alakját. Az akár 10 inch hosszú csőtől kezdve a kezelőszervekig, szembetűnően minden sokkal nagyobb méretű, mint más pisztolyokon. A vastag markolat miatt az elsütőbillentyű elérése a kisebb kezű, (esetleg női) lövészeknek gondot okozhat (Erős testalkat alatt a Pontosság 1-el csökken). A nagyon hosszú töltényhüvelyekkel való üzemelés céljából a szán felül teljesen nyitott, így nincs probléma a hüvelykivetéssel.
A pisztoly kivételes méretei miatt státuszszimbólumnak számít, így számos akciófilmben illetve videojátékban szerepel, gyakran, mint marketing fogás a forgalmazó részéről. A Mark XX változat műanyaghüvelyes lőszerhez készül, .50AE kaliberben. Elérhető .44-es magnum és .357-es magnum kaliberben is (előbbinél 4d6+1 sebzéssel, 9-es tárkapacitással, utóbbinál 2d10+4 sebzéssel és 12-es tárkapacitással).
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 7
Pontosság:0Sebzés: 4k6+3Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .50 AEMegbízhatóság: MB

Géppisztolyok

A géppisztoly pisztolylõszert tüzelõ, nagy tûzgyorsaságú, kis tömegû, egyes és sorozatlövések leadására alkalmas önmûködõ kézi lõfegyver. A nagy tûzgyorsaság elérése érdekében szabad hátrasiklású vagy késleltetett tömegzáras reteszelésû fegyverek. A lõszer kis tömege és csekély visszalökõ ereje lehetõvé teszi a csípõbõl és vállból való tüzelést egyaránt. Hatásos lõtávolságuk rendszerint 150–200 m, gyakorlati tûzgyorsaságuk 120–150 lövés/perc. A kisebb energiájú pisztolylõszerek alkalmazása a géppisztoly esetében egyszerûbb zárszerkezetet eredményez és kisebb szerkezeti tömeget tesz lehetõvé.
A géppisztoly koncepciója elõször az elsõ világháborúban jelent meg, mint az állásharc követelményeinek megfelelõen kifejlesztett, rohamelhárító közelharc-fegyver. Elsõsorban közelharcra vagy önvédelemre szolgál. Fõként tagolt terepen és városi harc során alkalmazható eredményesen, ahol a pontos, célzott lövésnél fontosabb szempont a nagy tûzgyorsaság biztosította hatásos tûzcsapás. Kis méreténél fogva ideálisan használható lövészpáncélos vagy egyéb páncélozott szállító harcjármû belsejébõl való használatra, rendõri erõk, terrorelhárító szolgálatok, személyi és vagyonvédelmet ellátó testületek számára.
A géppisztolyok pisztolylõszer tüzelésére kifejlesztett fegyverek, a lövedék kis mérete és ereje miatt az elsütõ-szerkezet eltér a hagyományos puska, illetve köztes lõszert tüzelõ fegyverektõl. A legtöbb géppisztoly egyszerû tömegzáras rendszerû.
Tüzeléskor a csõbe töltött lövedéket kizárólag a helyretoló rugó által elõretolt zárszerkezet rögzíti. A reteszelõ alkatrész nincs, csak a rugóerõ, és a závárblokk tehetetlensége. A lõporgázok visszaható ereje hatására a zárszerkezet hátramozog, a töltényûrbõl kihúzza és - általában oldalra - kiveti a hüvelyt. (A zártest nagyon rövid ideig gyorsul, mozgási energiáját az alatt az idõ alatt kapja, amíg a lövedék a csõben van, utána már csak a megszerzett lendület miatt mozog.) A závárblokk tömege késlelteti lövéskor a töltényûr nyitását és a hüvely kihúzását, amíg a lõporgázok nyomása a csõben biztonságos szintre csökken. A helyretoló rugó ezután állítja meg a zárat, majd elõrefelé tolja azt, és a tárból egy újabb lõszerrel újra csõre tölti a fegyvert.

„Nem attól leszel tökös legény, hogy automata fegyvered van, hanem attól, hogy tudod, hogyan használd hatékonyan. Egy jó lövész tereptõl függetlenül kicsinál egy egész társaságot, vagy egyetlen golyót küld pontosan a célpont közepébe. És sosem fogy ki a lõszerbõl, ha így csinálja.”

- Morgan Blackhand

Könnyű géppisztoly

A könnyű géppisztolyok a PDW (Personal Defend Weapon) jellegű fegyverek legkisebb változata. Méretük többnyire nem nagyobb egy közepes pisztolyénál, így kiválóan rejthetőek. Lőtávolságuk 150 méter.

Federated Arms Tech-Assault II 160eb
Képzettség: géppisztoly
Harminclövetű géppisztoly, sorozatlövési képességgel. Hosszú sorozatnál néha megolvad (10%). Lőtávolsága 100 méter.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 30
Pontosság:+1Sebzés: 1d6+3Tűzgyorsaság: 2/-/30
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .22LRMegbízhatóság: NM
H&K MP-2013 450eb
Képzettség: géppisztoly
A Heckler & Koch cég MP-5K klasszikusának kompozit műanyagból készített, továbbfejlesztett, bullpup felépítésű változata, integrált hangtompítóval. A tüzelt lőszer alapján közepes géppisztoly lenne, viszont mérete és célozható lőtávolsága a könnyű géppisztolyok közé sorolja.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 32
Pontosság:+1Sebzés: 2k10+1Tűzgyorsaság: 2/6/26
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .40 SWMegbízhatóság: ST
UZI Miniauto 9 475eb
Képzettség: géppisztoly
Az UZI 21. századi változata teljes egészében műanyagból készül, elektromos táradogatással és állítható elsütő billentyűvel. Sok biztonsági ember választja ezt a fegyvert.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 30
Pontosság:+1Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/36
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: MB

Közepes géppisztoly

Ezek a fegyverek egy nehéz vagy nagyon nehéz pisztoly méretével bírnak, vagy még nagyobbak. Többnyire nyíltan viselt katonai/szolgálati fegyverek, ahol a tűzgyorsaság és a lövedékek stophatása fontosabb szempont a diszkréciónál. Lőtávolságuk 200 méter.

Arasaka Minami 10 500eb
Képzettség: géppisztoly
Az Arasaka Biztonsági Szolgálat világszerte fellelhető standard fegyvere. Kiváló minőségű, sokoldalú géppisztoly. További 200 eb-ért integrált hangtompítóval is kapható (Pontosság -1, Rejthetőség: Kabát, Sebzés -2).
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 40
Pontosság:0Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/-/40
Rejthetőség:KabátKaliber: .40 SWMegbízhatóság: MB
Heckler & Koch MPK-9B 520eb
Képzettség: géppisztoly
Könnyű, kompozit anyagokból készült géppisztoly jó minőségű irányzékokkal. Sok Euroszóló használja. Az ipar mintapéldánya. Gyárilag red-dottal kapható.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 35
Pontosság:+1Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/3/26
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: ST

Nehéz géppisztoly

Ezek a fegyverek már-már rohampuskák, mind tûzgyorsaságban mind méretben, mindössze az általuk tüzel lőszer (ami pisztolylőszer) teszi õket géppisztollyá. Lõtávolságuk 200 méter.

Sternmeyer-21 500eb
Képzettség: géppisztoly
A Sternmeyer cég legjobb modellje az anti-terrorista kategóriában, széles körben használják C-SWAT csoportoknál és a Pszicho-ellenes alakulatoknál. Képes tüzelni egyes lövés módban csukott zárpozícióból, illetve rövid és teljes sorozatot nyitott zárpozícióból. Mikor csukott zárpozícióból tüzel egyes lövéssel, a Pontosság 0 lesz (egyéb esetekben -1). A tár a fegyver tetején, hosszában található.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 30
Pontosság:-1(0)Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/-/16
Rejthetőség:KabátKaliber: .45 ACPMegbízhatóság: MB
Heckler & Koch MPK-11 700eb
Képzettség: géppisztoly
Valószínűleg a legszélesebb körben használt szóló fegyver. Négy különböző konfigurációban érhető el, mint bullpup felépítés, normál géppisztoly (behajtható tusával, ekkor Rejthetősége Kabát lesz), rohampuska, és gránátvetővel felszerelt változat. A képen a Rohampuska változat látható, a távcső nem tartozéka.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 30
Pontosság:0Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/3/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: .40 SWMegbízhatóság: ST
Ingram MAC-14 650eb
Képzettség: géppisztoly
A MAC-10 fejlesztett változata kompozit anyagokból felépítve, hengeres tárral. További 150 eb-ért kapható hozzá hangtompító, aminek használatával a Pontossága -3, és a Sebzése 2k10+1, Rejthetősége Kabát lesz.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 40
Pontosság:-2Sebzés: 2d10+3Tűzgyorsaság: 2/-/10
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .40 SWMegbízhatóság: ST

Gépkarabélyok

A gépkarabély a puskánál kisebb méretû és tömegû, valamint rosszabb lõtávolsággal rendelkezõ olyan karabély, amely tûzváltója segítségével egyes- és sorozatlövés leadására is alkalmas. Legkiterjedtebben a gyalogság alkalmazza egyéni lövészfegyverként. Többször felhasználható (ki- beszerelhetõ), újratölthetõ, a puskáénál nagyobb tölténykapacitású szekrénytárakból (ívelt vagy egyenes szekrénytárak) és csigatárakból adogathat, merev, vagy behajtható tusával, válltámasszal ellátott vállfegyver.
A legtöbb gépkarabély úgynevezett „gázelvételes” öntöltési rendszerben végzi a sorozatlövéshez szükséges autonóm töltési–ürítési folyamatot.
Az alkalmazott töltények meglehetõsen sokfélék, de rendszerint úgynevezett „köztes töltényt” (ill. karabélytöltényt) alkalmaznak, melynek lövés közbeni reakcióereje mérsékelt, így csekélyebb kiképzés mellett is elõdeinél jobban kezelhetõ fegyverfajtát eredményez. A nyugati haderõk a második világháború utáni megváltozott fejlesztési koncepciójuk hatására az elsõ nagy sorozatban, karabély feladatkörre hadrendbe állított típusaik még különféle puskatöltényeket tüzeltek. Azonban a köztes töltények elõnyei hatására ezek háttérbe szorultak. A gépkarabély – eltérõ tölténytípusaiktól függetlenül – a 20. század második felében forradalmasította a szárazföldi hadviselést és a gyarmati felszabadító háborúk, illetve különféle gerillamozgalmak sikerén keresztül jelentõs befolyást gyakorolt a világtörténelemre. Ehhez a gépkarabélynak könnyen és tömegesen gyártható, egyszerû, mégis rendkívül megbízható fegyverré kellett válnia. Mindezen elõnyös tulajdonságai révén pedig nagy létszámú tömeghadseregek kis költséggel gyártható és karbantartható fegyverévé vált.
Különféle csoportosításuk szerint legalább három, jól elkülöníthetõ generációba sorolhatóak. Az elsõ generációba a korai, illetve az elsõ nagy sorozatban gyártott gépkarabélyok tartoznak. A másodikban az idõközben felismert köztes töltények jelenõségére kialakított fegyvertípusok sorolhatóak, a harmadikba pedig a kronológiailag velük párhuzamosan fejlesztett ún. bullpup rendszerû gépkarabély típusok (generációs lépcsõfokot a késõbbi hadrendbe állításuk jelenthet).
Az 1980-as évek közepétõl egy teljesen átdolgozott, az addigi harcászati tapasztalatokat is figyelembe vevõ fejlesztési koncepciók alakultak ki a második és harmadik generáció kedvezõ tulajdonságainak összehangolásával. Ezek az új generációt jelentõ gépkarabélyok többnyire kombinált, többcélú eszközök, valamilyen kiegészítõ fegyverrel (pl. gránátvetõ) összeépítve alkotnak egy fegyverrendszert, melyben az egyes komponensek önállóan is üzemelnek (pl. XM29 OICW). Ezek a kézifegyverek bonyolultak, fejlett elektronikai rendszerek mûködtetik, alapanyagaik között a kompozit anyagok dominálnak. Hatékonyságuk, noha kétséget kizáróan magasabb elõdeiknél, mégis rendszeresítésük az egyes fejlett haderõkben nagyon nehezen kivitelezhetõ (pl. US Army), jelentõs gyártási és (inkább) üzemeltetési költségeik miatt.
Ezen utóbbi generáció fejlesztésének hozadéka a második és harmadik generáció korszerûsítése, a számukra kifejlesztett kiegészítõ szerelékek megjelenése (pl. a Picatinny-sín NATO szabvánnyá válása), mint olcsó, hatékonyságnövelõ eszközök. Az 1990-es évek második felétõl datálható ez a fejlesztési tendencia, melyekkel felszerelt gépkarabélyokat napjainkban a NATO által vívott fegyveres konfliktusokban alkalmaznak széleskörûen, igazolva korszerûsítésük életképességét.

A rohampuskák elsütõ-szerkezete lehet elektronikus, ekkor nem ütőszeg, hanem elektromos szikra gyújtja be a mûanyaghüvelyes lõszer csappantyúját, lehet mechanikus, ekkor hagyományosan ütõszeg üt a csappantyúra és ez süti el a lõszert, vagy lehet az elektronikus különleges változata, ami hüvelynélküli lõszert tüzel (ez egyelõre Amerikában nem elterjedt).

Smart fegyverré csak elektronikus és hüvelynélküli fegyver alakítható. A mechanikus elsütõ-szerkezetû fegyver rézhüvelyes, az elektronikus pedig mûanyaghüvelyes lõszert használ, és ezek természetesen nem kompatibilisek egymással, még azonos kaliberjelölésen belül sem. Ugyanígy a hüvelynélküli lõszert is csak az annak megfelelõ fegyverbe lehet betölteni. Lõtávolságuk 400 méter.

„Szex. Kábítószerek. Rock and roll. Automata fegyverek gránátvetõvel. Nálunk ez megvan mind. Elvégre egy modern városban élünk.”

- Ripperjack
 1. Első irányzék, v. célgömb
 2. Csőtorkolat, v. csőszáj
 3. Cső
 4. Gázelvezető
 5. Hátsó irányzék, v. nézőke
 6. Előágy
 7. Tok
 8. Hüvelykivető nyílás
 9. Tár
 10. Elsütő-billentyű
 11. Tárkioldó
 12. Tűzváltó kar
 13. Tokfedél nyitó gomb
 14. Pisztolymarkolat
 15. Válltámasz
Militech Ronin Könnyû rohamfegyver 450eb
Képzettség: puska
Könnyű, minden célra megfelelő fejlesztés, az M-16B-hez hasonló. Red-dot optikával szállítják, bullpup felépítéssel.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 35
Pontosság:+1Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 2/-/30
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: MB
AKR-20 Közepes rohamfegyver 500eb
Képzettség: puska
Az AKM plasztik és karbonszálas változata bullpup konfigurációban. A Szovjet Blokk egykori tagállamaiban terjedt el.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+1Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 2/-/30
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: ST
FN-RAL Nehéz rohamfegyver 600eb
Képzettség: puska
Standard NATO rohamfegyver, harctéri használatra. Bullpup-konfiguráció, állítható válltámasszal. Red dot optikával szerelve kapható.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:-1Sebzés: 6d6+2Tűzgyorsaság: 2/-/30
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 7.62x51Megbízhatóság: MB
Kalashnikov A-80 Nehéz rohamfegyver 550eb
Képzettség: puska
Egy másik orosz újítás, tökéletesített irányzékkal és – a kompozit anyagoknak köszönhetően – csökkentett súllyal. A képen szereplő optikai irányzék nem tartozéka.
Típus:elektronikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 35
Pontosság:-1Sebzés: 6d6Tűzgyorsaság: 2/-/26
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 7.62x39Megbízhatóság: MB

Smasszerpuskák

A smasszer – (más néven sörétes) puskák huzagolatlan csövû fegyverek, elsõsorban vadászati célra, de a katonaság is komoly lehetõséget látott bennük. A legtöbb sörétes egy vagy kétcsövû, ez utóbbi lehet egymás alatti (bock) vagy egymás melletti (lapát) csõelrendezésû. Léteznek három- (drilling) és négycsövû (vierling) változatok is, de ezek eléggé ritkák. A többcsövûek nagyrészt billenõcsövûek, az egycsövûek között található több egyéb megoldás is:
Az alsókaros ismétlõ rendszer úgy mûködik, hogy az erõs oldali kéz (többnyire a jobb) a lövés után egy kengyelt lefelé mozdít el, ennek hatására a mechanika kiveti az üres sörétes-hüvelyt, és csõre tölti a következõ lõszert.
Az előágyszánas, más néven pump-action rendszernél a bal kéz végzi az ürítés-töltést, az elõágyszán hátra-majd elõre tolásával. Az öntöltő sörétes puskák nem igényelnek kézi beavatkozást, a többi öntöltõ fegyverhez hasonlóan maguktól végzik a hüvelykivetést és csõre töltést. Egy részük képes automata tüzelésre is.
Sörétes puskák közül az öntöltõek alakíthatóak smart rendszerre (elõször elektronikus elsütõ-szerkezet kell, ami a fegyver árának 50%-ba kerül plusz a fegyvermester munkadíja). Gyárilag smart sörétes jelenleg nem létezik.
A sörétesek csövének torkolati végén szûkítõ kúppal csatlakozik a 3-5 cm hosszú szûkítõ- vagy choke- (ejtsd: csok) furat. Célja és feladata az, hogy az elõre egyenletesen szûkülõ (kónuszos) vagy hengeres (cilinder) furaténál jobb szórásképet adjon a sörétlövésnek. A choke lehet teljes (ez csökkenti a szórást a legjobban), háromnegyed, fél, és negyed (ez csökkenti legkevésbé a szórást), illetve lehet choke nélkül is tüzelni.
Choke nélkül a sörétek sebzése 12GA esetén az alábbi módon alakul:
Lõtáv Szórás szélessége Sebzés
Rövid 40 centiméter 6k6
Közepes 70 centiméter 4k6
Nagy 100 centiméter 2k6
A szórás szélessége a használt choke-tól függõen a támadó dobásra is ad bónuszt.
A choke használata az alábbiak szerint módosítja a fentieket:
Choke típusa Szórás szélessége Sebzés Támadás bónusz
Nincs choke nincs változás nincs változás +5
Negyed choke 90% +1 +4
Fél choke 75% +k6 (max 6k6) +3
Háromnegyed choke 60% +2k6 (max 6k6) +2
Teljes choke 40% +3k6 (max 6k6) +1
Tehát pl. közepes lõtávolságra fél choke-al a terülés kb. fél méter, a sebzés pedig 5k6.
A sörétek páncélon átjutó sebzése másfélszeresen számít.

Amennyiben a sörét lövésekor a dobás legalább öttel túlmegy a célszámon, a célpont a sörétfelhõ nagyobb részét kapta el, vagyis a sebzés 1k6-al emelkedik (de így sem lehet 6k6 felett).

A sörétes puskákat lehet slugra tölteni (ekkor nem sörétrajt lõ ki a fegyver, hanem egyetlen lövedéket), és lehet magnéziumosra is. A slug igen hatékony a páncélok ellen, a sörét a védtelen célpontból tud darált húst csinálni, a magnézium meg felgyújt mindent (néha a lövészt is). Csak slugra és magnéziumosra töltésnél ne felejtsük el eltávolítani a choke-ot. A sörétes puskák ûrmérete lehet 20GA, 16GA, 12GA, 10GA, minél kisebb a szám, annál nagyobb átmérõjû csõrõl van szó. Ezen ûrméretek meghatározása a maguk idejében úgy történt, hogy egy darab egy font súlyú ólomdarabból mennyi golyót lehet készíteni az adott fegyverhez. Lõtávolságuk 50 méter.

Arasaka 12-es Gyorstüzelõ 900eb
Képzettség: puska
Gyorstüzelő automata repeszpuska, halálos tűzerővel. Az Arasaka használja világszerte. Újabb nyomos indok elkerülni a Fiúkat Feketében.
Típus:öntöltőBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 20
Pontosság:-1Sebzés: 6d6Tűzgyorsaság: 2/-/10
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 12 GA/00Megbízhatóság: ST
Sternmeyer Stakeout 10 450eb
Képzettség: puska
Könnyű smasszer-puska, a városi rendőrségnél használják.
Típus:előágyszánosBeszerezhetőség: RitkaTárkapacitás: 10
Pontosság:0Sebzés: 6d6Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 12 GA/00Megbízhatóság: ST

Mesterlövész puskák

Amikor azt a szót halljuk, hogy mesterlövész, hajlamosak vagyunk valami misztikus, megfoghatatlan dologra gondolni, annál is inkább, mivel igazából olyan kevés valós információ áll rendelkezésre ezekrõl az emberekrõl és a munkájukról, hogy a meglévõ hatalmas fehér foltokat mindenféle kalandos elképzelésekkel szokás kitölteni. A valóság ellenben sokkal profánabb. A nem mindennapi teljesítmény mögött nagyon is mindennapi embereket találunk, azonban rengeteg munka és gyakorlás szükséges hozzá, míg eljutnak idáig. Természetesen nem mindenki alkalmas arra, hogy mesterlövész váljon belõle. Közös tulajdonságuk, hogy nem izgága gyerekek, fejlett koncentrálóképességgel bírnak, hiszen hosszú órákon, vagy akár napokon keresztül is mozdulatlanul kell feküdniük, mígnem elérkezik a megfelelõ pillanat, hogy leadják azt az egy lövést.
Régebben a mesterlövészt magányos fickóként képzeltük el, és erre bizony még rá is erõsítettek az olyan filmek, amelyekben ilyenek szerepeltek. Valójában a korszerû tematika szerint leginkább párokban dolgoznak, ahol egyikük a megfigyelõ (spotter) szerepét tölti be, és segíti a társa munkáját, nagyobb tûzerejû fegyverével védi azt. Mára már hangsúlyosan külön csoportra bonthatóak a katonai, a támogató, a rendõrségi, a nagy kaliberû vagy a hangtompítós mesterlövészfegyverek, hiszen más és más feladatra fejlesztették ki õket.
A katonai puskákon belül létezik két alkategória: az egyik az öntöltõ vagy félautomata fegyverek csoportja, a másikban pedig a hagyományos ismétlõ rendszerû puskák találhatóak. Mindkét kategória jellemzõje, hogy tömegük olyan, hogy ne okozzon nagy megterhelést a katonáknak hosszú távon sem hordani, illetve lõszerük kaliberjele megegyezik a rendszeresített hadilõszerrel. Célzott lövéseket 800-1000 méterig adhatunk le velük, ám pontosságuk általában legfeljebb a mellalak eltalálását teszi lehetõvé nagyobb biztonsággal. Az ennél pontosabb lövések komoly korlátja épp a paraméterekben rejlik. A hadilõszer hullámzó minõsége (persze létezik minõségi lõszer ezekbõl is), a puskák „katonai” mivolta stb. egyszerûen nem teszi lehetõvé egy bizonyos határon túl a pontosságot.
Támogató mesterlövészfegyverek a rendszeresített hadifegyverek átalakításával születnek úgy, hogy azokra fegyvertávcsövet, illetve fegyverlábat szerelnek, esetleg nehezebb csõvel látják el õket. Nem ritkán a kisebb kaliberû töltényt – tehát nem puskalõszert – tüzelik, általában a felderítõ mesterlövészek kedvelt fegyvere. Ide sorolhatóak az USA-ban az M16 módosított változataival harcoló „Designated Marksman” beosztású katonák. Ezek a “raj mesterlövészei”.

A rendõrségi mesterlövészpuskák már egészen más lapra tartoznak. A belügyi alkalmazás eleve nem igényel olyan nagy távolságokra történõ tüzelést, holott ezek a fegyverek jóval inkább alkalmasak erre, mint a katonai puskák. A rendõrségi fegyverek jellemzõen robosztusabbak, komolyabb távcsõvel rendelkeznek, ennek ellenére a rendõrségi taktikáknál kevésbé fontosak a nagy távolságokra leadott lövések, sõt a lehetõ legközelebb kell jutniuk a célponthoz. A rendõrség mesterlövõi ugyanis nem engedhetik meg maguknak a hibázás luxusát. Ha kell, egyetlen lövéssel kell a célpontot semlegesíteni. Nem elég a sebzés, azonnali és végzetes találat szükséges. Bár a rendõrségi puskák nagy részének ûrmérete szintén egyezik a hadipuskák ûrméretével, azonban ezeknél már sokkal szélesebb kaliberválaszték a jellemzõ. A világ híres lõszergyártó cégei bõséges kínálattal szolgálnak a jobbnál jobb töltényekbõl, amelyek egészen rendkívüli szórásképet tesznek lehetõvé. A távcsövek terén is van mibõl válogatni, ezek nagyítása olyan, hogy rajtuk keresztül nagy biztonsággal fel lehet ismerni az arcokat, amely lényeges a célpont azonosításához.

Utóbbi évtizedekben egyre inkább elterjednek a nagy kaliberû, vagy nehéz mesterlövészpuskák - ezeket nevezik romboló puskának (anti-material rifle). Ezek jellemzõen az .50 BMG, vagy a 12,7 mm (szovjet) nehézgéppuska-lõszert tüzelik. Hatótávolságuk 1500-2000 méter és fõ feladatuk az ellenség gyengén páncélozott technikáinak, vagy fedezék mögött lévõ élõerejének a pusztítása. Az egylövetû és ismétlõ verziók leginkább a klasszikus mesterlövészpuskák nagyobb lõtávolságú alternatívái, az öntöltõk viszont inkább a technikai eszközök rombolására, vagy IED-ek (robbanó csapdák) távmegsemmisítésére alkalmazottak.
Az .50-esek és a klasszikus gyalogsági puskalõszer közötti áthidaló megoldások a .338 Lapua és a hasonló muníciók és az ezeket tüzelõ mesterlövészfegyverek. Ezeket inkább élõerõ ellen vetik be a harcmezõkön, a fegyverek mérete is inkább a klasszikus ismétlõpuskákét idézi, semmint a nehézgéppuska-lõszeres monstrumokéit.

Elsõ hallásra talán furcsának tûnhet a hangtompító és a mesterlövészpuska összepárosítása, több okból is. Elõször ugyebár ott van a lõszer kérdése. A torkolati dörej nemcsak a lõpor gyújtásakor felszabaduló égésgázoktól származhat, hanem azt a csõbõl hangsebesség felett kilépõ lövedék hangrobbanása is okozza. Ezért szoktak subsonic lõszert alkalmazni, vagy a lövedék sebességét lecsökkenteni annyira, hogy mire kilép a csõtorkolaton, alatta legyen a hang sebességének. Ehhez pontos számításokon alapuló hangtompító szerkezetre van szükség. Kétfajta megoldást szokás alkalmazni; egyik a csõtorkolatra felcsavarható, másik pedig az integrált hangtompító. Az elsõ megoldás hátránya, hogy jelentõsen megnöveli a fegyver hosszát, illetõleg inkább subsonic lõszerhez alkalmazzák. A másik változatnál szinte az egész csõ szerepet játszik a hangtompításban, és itt már általában lehet normál lõszerrel használni a puskát. Azonban mindkét megoldás közös jellemzõje, hogy a hatásos lõtávolság jóval alatta marad a hangtompító nélküli puskáknak, maximum 150-200 méter. De ezeknél rendjén is van ez így, hiszen a hangtompítós mesterlövészfegyverek rövid távolságon, rejtett módon történõ használatra készültek.

Nem esett még szó a mesterlövészfegyverek egyik fontos tartozékáról, a távcsõrõl. Nem lebecsülendõ eszközök ezek, hiszen nélkülük mit sem ér a puska pontossága. Sok neves gyártó szakosodott kifejezetten fegyvertávcsövek készítésére, úgyhogy bõséges a választék. A távcsövek lényeges eleme a szálkereszt, amelybõl szintén sokfajta létezik, kinek-kinek ízlése vagy a megkívánt feladat alapján.
A távcsöveken minden esetben lehet állítani az oldaltartást, a lõtávolságot magassági állítással. A jobb távcsövek már rendelkeznek a nagyítás változtatásának képességével is, közérthetõbben fogalmazva zoomolással. Szintén követelmény, hogy a szálkereszt megvilágítható legyen, ha a látási körülmények ezt kívánják. Emellett a korszerû fegyverekre még éjjellátó berendezés is felszerelhetõ, így a távcsövet éjszakai körülmények között is használni lehet. A fentiek tükrében aztán már nem kell elcsodálkozni azon, hogy egy jófajta fegyvertávcsõért egy kisebb autó árát is elkérik, amely már vetekedhet szinte a puska árával is, sõt: az olcsóbb puskáknál még többe is kerülhet!
A mesterlövész puska lehet:

 • ismétlõ rendszerû, ami azt jelenti, hogy minden lövés után kézzel kell felhúzni és ezzel új lõszert a töltényûrbe helyezni, akár forgó-tolózárral, akár más módon;
 • öntöltõ vagyis félautomata, ami azt jelenti, hogy mint a lövésznek csak lõnie kell, a fegyver a lövés után megfeszíti az elsütõ-szerkezetet és be is tölti az új lõszert a csõbe;
 • ismétlõ elektronikus, amikor a lövésznek fel kell húznia a fegyvert, magát a lövés leadását elektronikus rendszer végzi,
 • öntöltõ elektronikus, amikor a lövésznek csak lõnie kell, a fegyver lövés után betölti a következõ lõszert, a sütés pedig elektronikus úton történik.
E két utóbbi változat alakítható smart rendszerûre.
Az elektronikus elsütõ-szerkezetû fegyverek mûanyag- a többi rézhüvelyes lõszert tüzel.

„Dobd el, punk! Nem vagyok vevõ a hülye sztoridra, nem érdekel, hogyan csinált ki a társadalom. Egyet akarok látni: azt a fegyvert a földön. Most... - különben egy extra orrlyukat csinálok neked…”

- Max Hammerman õrmester, NCPD
Arasaka WSSA Mesterlövész puska 2400eb
Képzettség: puska
Városi környezetre tervezett mesterlövész puska, rendfenntartó erők számára. Smart rendszerrel, 40 lőszeres helikális tárral, valamint 12-szeres nagyítású ZEISS optikával szállítják (Thermo, éjjellátó, képerősítő beépítve, +2 Éberség ezen keresztül nézve). Beszerezhető hozzá hangtompító, lángrejtő és kompenzátor is. Megtöltve is csak 3,8 kg, így igen népszerű mesterlövész fegyver. Lőtávolság: 600m.
Típus:öntöltő elektronikusBeszerezhetőség: GyengeTárkapacitás: 40
Pontosság:+2Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: MB
Barett M-90 Mesterlövész puska 1500eb
Képzettség: puska
A világ egyik legnehezebb mesterlövész puskája a jó öreg Barrett BMG. A lőszere .50 kaliberű, és optika nélkül teljesen használhatatlan. A képen látható optika nem tartozéka. Lőtávolság: 1000m.
Típus:ismétlőBeszerezhetőség: RitkaTárkapacitás: 10
Pontosság:+3Sebzés: 6d10Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: .50 BMGMegbízhatóság: MB

Nehézfegyverek

A modern géppuskák fejlõdése az 1800-as évek közepén kezdõdött el, Dr. Richard Gatling találmányával, a kézzel mûködtethetõ ismétlõ fegyverrel. A gatling puska több forgó csövet tartalmazott, és kézi kurbli hajtással töltött csõre, lõtt és dobta a hüvelyeket. Habár a gatling inkább tüzérségi fegyver (ellentétben a modern automata támogató fajtával), lenyûgözõen praktikus tervezés volt. Az 1960-as években, mikor a fegyveres erõknek egyre nagyobb szüksége volt gyorstüzelõ fegyverekre, a gatling újjászületett a Minigun és a késõbbi többcsöves fegyverek formájában. Hiram Maxim felelõs az elsõ igazi gépfegyver megalkotásáért, melyben a lõszer energiája mûködtette a rendszert. Ezek a fegyverek nehéz, vízhûtéses fegyverek voltak, melyek alkalmasak voltak tartós tüzelésre, ehhez hosszú, összecsatolt töltényhevedereket használva. A két háború között a Lewis puska és a BAR kifejlesztésével a könnyû gépfegyverek is megjelentek. Könnyû gépfegyvernek nevezzük azt, ami egy ember által is szállítható és használható. A második világháború alatt a németek vezették be az általános célú géppuskát, mint pl. MG 34, MG 42, ez használható volt, mint könnyû gépfegyver, vagy tripodon, netán jármûre rögzítve is tartós tüzelésre, mint közepes géppuska.
A világ nagy hadseregei általános célú gépfegverekkel vannak felszerelve (pl. az USA seregében az M-60), a trend a kisebb kaliberek felé halad személyes használatra.

Az alábbi fegyverek egy része hagyományos, mechanikus elsütõ-szerkezettel készült, rézhüvelyes lõszerhez, más része elektronikus, mûanyaghüvelyes lõszerhez. Ez utóbbiak alakíthatóak smart rendszerhez.
Ha más nincs írva, Nehézfegyver képzettséggel használhatóak.

„Ahogy leszereltem, sorra jöttek a problémák. Jó voltam abban, amit odaát csináltam, de sehol nem kaptam munkát. Végülis mihez kezdhet egy magasan képzett gyilkos némi szakértelemmel a robbantásban? Olvasson álláshirdetéseket?”

- Morgan Blackhand

Lángszórók

A lángszórók a múlt század igen pusztító, igen demoralizáló fegyverei voltak. Az elsõ lángszórók az 1915-ös években bukkantak fel, alkotójuk egyes források szerint Richard Fiedler, mások szerint Szakáts Gábor. Érdekesség, hogy találmányáért Szakátsot a franciák háborús bûnösnek tekintik, noha sose került ténylegesen eljárás alá. Egy korai lángszóró három tartályból áll.
Az egyik tartály a hajtóanyagot tartalmazza, mely legtöbbször semleges nitrogéngáz, ez biztosítja a gyújtóanyag kilövellését 20-35 méter távolságra.
A gyújtóanyag gázolaj és kátrány keveréke volt, de ezt a koktélt minden felhasználó ország más recept alapján készítette. (Az amerikaiak Vietnámban narancs sûrítményt használtak a gyújtóanyag ragacsossá tételéhez, ezen kívül tettek még hozzá benzint, benzinben oldott mûanyag darabokat, foszfort és gépzsírt is.)
Megtalálható volt még egy kis palack a két nagyobb tartály mellett, ez tartalmazta a gyújtóanyag belobbantásához szükséges hidrogéngázt, mely a csõszáj elõtt égett amolyan „õrlángként”. A háton hordható lángszórók tömege feltöltött állapotban 20-35 kilót nyomott, a benne lévõ folyadék mennyisége 10-15 másodperces folyamatos tûzcsapást tett lehetõvé. Már a második világháború elõtt megjelentek a páncélosokra felszerelt nagyteljesítményû lángszóró berendezések, ám ezen jármûvek kezelõszemélyzete fogságba esés esetén nem számíthatott irgalomra (a normandiai harcok során Caennél a németek felaprították az egyik üzemképtelenné vált lángszórós Sherman-ból elõbújó amerikaiakat). Napjainkra már kikoptak a modern hadseregek arzenáljából, helyüket a termobárikus robbanószerek vették át, melyek még tökéletesebb pusztítást képesek véghezvinni az épületekben, illetve a beépített terepen megbúvó ellenség soraiban.
A 2020-as évekre a lángszórók igen ritkák, egy-két típusuk lelhetõ fel, és azok sem igazán a városi harcra tervezve (egy városban túl sok olyan dolog van, ami a tûzre felrobbanhat, veszélyeztetve a lángszóró kezelõjét is). Ami kevés példányuk felbukkan, az is többségében sûrített levegõvel kipermetezett napalmot használ gyújtóanyagnak, vagy valami házilag barkácsolt önveszélyes borzalom.
A lángszórókkal való támadás a sorozatlövés szabályainak megfelelõen történik, annyi módosítással, hogy a kilõtt üzemanyag mennyisége a sebzést nem, csak a lõtávolságot befolyásolja. A lángszórók sebzése 2k10, függetlenül a kilõtt töltet mennyiségétõl.
A lángszórók maximális hatótávolsága 50 méter (amit a KM döntése értelmében módosíthat a szélirány), és ahogy a sörétesfelhõnek, a lángnak is kúp alakja van, ami a lángcsóva legvégén lesz egy méteres szélességû. A lángszórók gyakorlati hatótávolsága függ a kilõtt üzemanyag mennyiségétõl, így csak olyan távoli célpontok támadhatóak vele (méterben értve), amennyi egység üzemanyagot elhasznált a támadáshoz a lövész. Ha gyúlékony anyagot talál el a lángszóró, az körönként 2k6 sebet okozva tovább ég, amíg el nem oltják. A lángszórók ellen a páncélok csak fele SFÉ-vel védenek, és találatonként (sorozatonként, nem minden egység üzemanyag után!) 2 pontot rongálódnak. Használatukhoz Nehézfegyver képzettség szükséges. Természetesen semmilyen célzást segítõ berendezés nem építhetõ rájuk.
A lángszóró tartályát ért sérülés hatására felrobbanhat (km döntése alapján), ilyenkor annyiszor 1k6 sebzést okoz, amennyi adag gyújtóanyag van a tartályban. A robbanás hatósugara egy méter minden két adag után.
Barett-Arasaka Könnyű 20 mm-es 200eb
Képzettség: nehézfegyver
A cyberpszicho-vadászok kedvence. Ez a majd 2 méter hosszú „ágyú” űrméret alatti, leváló-köpenyes kimerült-uránium lövedékeket tüzel hangsebesség felett. Bármilyen fémfejet letép és eldob vagy 50 méterre. A normál AP-val ellentétben, a páncélon átjutó sebzés nem feleződik, viszont minden találat két ponttal rongálja a viselt páncélt. A fegyver használatához Nehézfegyverek képzettség szükséges. A fegyvert fényerősítő, kétszeres nagyítású optikával árulják. Lőtávolság: 1500m.
Cső alatti gránátvető 350-400eb
Képzettség: nehézfegyver
A világ majd minden fegyvergyára által valamilyen néven gyártott csõ alatti 25 vagy 40 mm-es ismétlő gránátvető. A legtöbb gépkarabélyra és némelyik géppisztolyra, puskára felszerelhető, smart rendszer nem elérhető hozzá, és a karabély esetleges számítógépéhez sem lehet hozzákötni.
Arasaka Scorpion 16 Rakétavető 3000eb
Képzettség: nehézfegyver
A stinger rakétavetők harmadik generációs változata, egy hőkereső felszín-levegő lövedék. Egy darab vállról indítható rakétát tartalmaz, ami egy „lőj és hagyd” lövedék, automatikusan követi a célt, ha egyszer ráállt. Használat után eldobható.
Militech Arms RPG-A 1500eb
Képzettség: nehézfegyver
Vállról indítható rakéta-gránátvető. RPG-A néven rengeteget használták a Közép-Amerikai konfliktusokban. A vetőcső újratölthető, egy kör alatt.
Arasaka MGF-66 lángszóró 2490eb
Képzettség: nehézfegyver
Cserélhető napalm tartályokat használó fegyver, dzsungelharcokra tervezve. Felépítéséből adódóan orr nehéz, viszont könnyebb a korai modelleknél a háti palackok hiánya miatt.

Egzotikus fegyverek

Az alábbi eszközökről nehéz általánosságban bármit mondani – hacsak azt nem, hogy különbözőek, és nem érvényesek rá a hétköznapi szabályok.

Militech Electronics Tézer 6eb
Képzettség: pisztoly
Egy kis zseblámpa méretével rendelkező eszköz, ami egy készlet vezetékes tüskét lő ki. A tüske becsapódáskor 1 pont sérülést okoz (lágy páncélok 10 SFÉ alatt nem védenek, és beültetett páncélok sem hatásosak ellene), majd a tézer gombjának lenyomásával a fegyver 15.000 voltot küld az áldozatba. Az áramütéskor Ájulás/sokk mentődobás teendő melynek sikertelensége esetén az áldozat elájul, siker esetén mindössze mozgásképtelen (és igen vicces hangokat ad) az adott körre. A tézer telepe 50 ilyen áramütésre elegendő, fali konnektorból tíz perc alatt újratölthető. A tézer tüskéje csak egyszer használható, a csere egy körig tart, és a „póttüske” 2 eb-be kerül. Árnyékolatlan kiberverek 20% eséllyel meghibásodnak, a javítás az eredeti ár 10%-a. Hatótávolság: 10 méter.
Típus:taserBeszerezhetőség: ÁtlagTárkapacitás: 50
Pontosság:-1Sebzés: sokkTűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:ZsebKaliber: Megbízhatóság: MB
Techtronika 15 mikrohullámú fegyver 400eb
Képzettség: pisztoly
Futurisztikus külsejű mikrohullám projektor. Égési sebet okoz, de aki egy méternél közelebbről kapja a sebzést, egyéb kellemetlen hatások alanya is lehet: Dobj 1d6-al
1 A cyberoptikák 1k6 fordulóra kikapcsolnak.
2 Neurális impulzus. Ha a karakternek bármilyen neuralware-je van, a Reflex értéke 1k6/2-vel csökken a hiba kijavításáig.
3 A cyberaudiok 1k6 fordulóra üzemképtelenné válnak.
4 Cybervégtag üzemzavar: 1k10 körre teljesen használhatatlanná válik (1k6: 1-2 jobb kar, 3 bal láb, 4 jobb láb, 5-6 bal kar – ha nincs ott végtag, dobd újra)
5 Totális neurális összeomlás. Ha bármilyen neuralware-je van a karakternek, 1k6/3 fordulóra epilepsziás rángások lesznek úrrá rajta.
6 Nincs mellékhatás.
Értelemszerűen, ha olyan cyberware jön ki, amivel nem rendelkezik az áldozat, nincs mellékhatás. Valamint árnyékolt implantok védettek a mikrohullám ellen. A fegyver fali konnektorból tíz perc alatt újratölthető. Lőtávolság: 20 méter.
Típus:mikrohullámBeszerezhetőség: GyengeTárkapacitás: 10
Pontosság:0Sebzés: 1d6Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: Megbízhatóság: MB
EagleTech Tomcat 150eb
Képzettség: íjászat
Kompozit műanyag csigás íj. Csendes és halálos. Lőtávolsága 150 méter, és 12 vesszőt tárolni képes tegezzel árulják.
Típus:íjBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: tegez
Pontosság:0Sebzés: 4d6Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: Megbízhatóság: MB
EagleTech Styker 220eb
Képzettség: íjászat/puska
Plasztik bimetál számszeríj, strapabíró vesszőkkel. Csendes és halálos.
Lőtávolsága 50 méter, és 12 vesszőt tárolni képes tegezzel árulják.
Típus:SzámszeríjBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: tegez
Pontosság:-1Sebzés: 3d6+3Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: Megbízhatóság: MB

Huszadik századi fegyverek

Még hajdanán, az 1990-es években is kínálnak eladásra kiöregedett Webley- és Beretta modelleket (különösen a zálogházakban és a feketepiacon). Ugyanez érvényes a 20. század lõfegyvereire a 21. században – nagymennyiségû „elavult ócskavasat” találhatunk tisztességes áron bármelyik zálogházban. Az árak rendszerint csak a felét érik el a hasonló típusú új modellekének. Ezek a fegyverek kizárólag rézhüvelyes lõszert képesek tüzelni.

S&W Combat Magnum 150eb
Képzettség: pisztoly
Az amerikai határőrség számára tervezett Combat Magnum nagy népszerűségnek örvendett a rendőrtisztek körében. Kis mérete és megbízható felépítése tette igazi slágerré. Pisztoly ismerettel használható.
Típus:DABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 6
Pontosság:+1Sebzés: 3d6+3Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .357 MagnumMegbízhatóság: MB
Llama Comanche 170eb
Képzettség: pisztoly
Önvédelemre és rendőrségi munkára használt, kiváló tulajdonságokkal rendelkező .44-es kaliberű revolver. Hosszú csöve miatt nehezen rejthető.
Típus:DABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 6
Pontosság:0Sebzés: 4d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .44 MagnumMegbízhatóság: ST
Colt .45 Peacemaker 60eb
Képzettség: pisztoly
A forgópisztoly, „amely meghódította a Vadnyugatot”. Az 1800-as években a .45-ös Colt volt a leggyakoribb amerikai oldalfegyver. Lőszere .45R kaliberű, amit manapság már csak hagyományőrzők használnak, egy doboz (50db) belőle 50 eb-be kerül a sportboltokban.
8 vagy magasbb REF esetén a tűzgyorsaság 2/-/- re emelkedik.
Típus:SABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 6
Pontosság:+2Sebzés: 3d6+4Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .45RMegbízhatóság: MB
Colt .38 Detective 200eb
Képzettség: pisztoly
Éveken át a leggyakrabban használt rendőrségi fegyver volt. Számtalan változata létezik, köztük a kisebb méretű „Chief’s Special”. Kimagasló megbízhatóságuknak köszönhetően még mindig sok forog közkézen ezekből a revolverekből.
Típus:DABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 6
Pontosság:+1Sebzés: 2d6+2Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .38 SpecialMegbízhatóság: MB
C.O.P. Derringer 110eb
Képzettség: pisztoly
Az igazságszolgáltatásnál dolgozó ügynökök részére tervezett, négycsövű zsebpisztoly. Egyedi elrendezésű és revolverezésű ütőszeggel működik. Apró mérete miatt könnyen rejthető.
Típus:DABeszerezhetőség: RitkaTárkapacitás: 4
Pontosság:+1Sebzés: 3d6+3Tűzgyorsaság: 2/-/-
Rejthetőség:ZsebKaliber: .357 MagnumMegbízhatóság: MB
UZI 270eb
Képzettség: géppisztoly
Izraeliek által kifejlesztett és exportált fegyver. Világszerte alkalmazzák biztonsági szervezeteknél, az Amerikai Titkosszolgálatnál, a rendőrségnél és (sajnos) terroristák, kábítószer kereskedők kezében is megfordult. Géppisztoly ismerettel használható. Lőtávolság: 150 méter.
Típus:SABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+2Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/20
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: MB
Vz65 Scorpion 230eb
Képzettség: géppisztoly
Standard katonai oldalfegyvernek számított a Szovjet Blokkon belül. A Skorpió (nevét az előrecsapható válltámaszról kapta) a világ egyik legkisebb katonai géppisztolya, könnyen ellátható hangtompítóval és hónaljtokban is hordható. Kapható tízes és húszas tárral is. Lőtávolság: 150 méter.
Típus:SABeszerezhetőség: GyengeTárkapacitás: 20
Pontosság:+2Sebzés: 2d6+3Tűzgyorsaság: 2/-/26
Rejthetőség:DzsekiKaliber: 9mm MakarovMegbízhatóság: MB
Ingram MAC-10 170eb
Képzettség: géppisztoly
Titkos alakulatok és terroristák által használt, hangtompítóval felszerelhető, kisméretű géppisztoly. Nagy kaliberű lőszere miatt azonban rendkívül nehezen tartható kordában sorozatlövés üzemmódban. Géppisztoly ismerettel használható. Lőtávolság: 200 méter.
Típus:SABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:-1Sebzés: 2d10+4Tűzgyorsaság: 2/-/16
Rejthetőség:DzsekiKaliber: .45 ACPMegbízhatóság: NM
H&K MP5 és MP5K 205eb
Képzettség: géppisztoly
Két modell a Heckler & Koch fegyvercsalád géppisztolyaiból, mindkettő azonos alkatrészeken és tervezési sajátosságokon osztozik. Az MP5K az MP55D3 radikálisan csökkentett méretű (Rejthetőség: Dzseki) változata, beépített hangtompítóval. A 20. század egyik leggyakrabban használt anti-terrorista fegyvere. Az első kép az MP5, a második az MP5K. Lőtávolság: 150 méter.
Típus:SABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+1Sebzés: 3d6+1Tűzgyorsaság: 2/-/20
Rejthetőség:KabátKaliber: 9mm LugerMegbízhatóság: ST
Thompson M1 320eb
Képzettség: puska
Ez a robosztus, megbízható amerikai katonai géppisztoly még a II. világháborúban szolgált. Használata könnyedén elsajátítható. Az M1928-as változat a gengsztereknek köszönhetően hírnevet szerzett, kevésbé megbízható ugyan (NM), de 50 lövedéket befogadó dobtárral szerelték fel. Lőtávolság: 200 méter.
Típus:SABeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+2Sebzés: 2d10+4Tűzgyorsaság: 2/-/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: .45 ACPMegbízhatóság: MB
Bushmaster M-17 350eb
Képzettség: puska/ géppisztoly
Ezt a bullpup konfigurációjú géppisztolyt arra tervezték, hogy fél kézzel is tüzelhessünk vele. A Bushmaster az M-16A1 tárját és lőszerét használja, ezért technikailag közelebb áll a rohampuskához, mint a géppisztolyhoz. Puska és Géppisztoly ismerettel használható. Pisztoly ismerettel való használatakor a Tűzgyorsaság 1/-/20-ra csökken (sorozatlövéskor a célba talált lőszerek száma feleződik), a lőtávolság 30 méter lesz, és a célszám 3-al emelkedik. A képen látható optika nem tartozéka.
Típus:mechanikusBeszerezhetőség: RitkaTárkapacitás: 30
Pontosság:0Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 2/-/20
Rejthetőség:KabátKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: MB
FN-FAL 400eb
Képzettség: puska
Standard NATO puska volt a maga idejében. Rendkívüli átütőerejû rohamfegyver; elnyűhetetlen és könnyen kezelhető. Puska ismerettel használható.
Típus:mechanikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 20
Pontosság:0Sebzés: 6d6+2Tűzgyorsaság: 2/-/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 7.62x51Megbízhatóság: MB
AK-47, AKMS 150eb
Képzettség: puska
Világszerte, különösen a szovjet-barát államokba exportált katonai rohamfegyver. Robosztus, megbízható, de nehezen kontrollálható. Az AK-47-es (Kalasnyikov) valószínűleg a legismertebb fegyverek közé tartozik a világon. Az AKMS behajtott válltámasszal Géppisztoly ismerettel használható, és Rejthetősége Kabát lesz. Puska ismerettel használható.
„Kalasnyikov. A szeretet univerzális nyelve. A földkerekségen mintegy százmillió példány segített kifejezni az egyszerű embereknek, mennyire szeretik az életüket, a családjukat, a hazájukat és a szabadságukat, mert esélyt adott arra, hogy megvédjék!”
Típus:mechanikusBeszerezhetőség: KiválóTárkapacitás: 30
Pontosság:0Sebzés: 6d6Tűzgyorsaság: 1/-/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 7.62x39Megbízhatóság: MB
M-16A és M-16A2 150eb
Képzettség: puska
Az 1960-as évek óta az Egyesült Államok standard katonai puskája. Az M-16 kiemelkedő pontossággal és meghökkentő tűzgyorsasággal rendelkezik. A könnyű 5.56-os lövedék rombolóhatását „tumble”-effekttel kompenzálták. A korai M-16-os modellek szeszélyesek és szerfelett megbízhatatlanok voltak (bár ez javarészt a nem megfelelő lőszer miatt volt), csak +1-es pontossággal rendelkeztek, nem +2-essel. Az AR-15 és az AR-180 változatok pedig önvédelemre és rendőrségi használatra tervezett félautomata (Tűzgyorsaság: 2/-/-) polgári modellek.
Típus:mechanikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+2Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 1/-/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: NM/ST
Steyr AUG 350eb
Képzettség: puska
High-tech műanyagok és alumínium ötvözetek felhasználásával épített „bullpup” konfigurációjú rohamfegyver. Az AUG már a jövő gyártási technológiáinak előfutára. A beépített távcső kétszeres nagyítást, a rendkívül ellenálló plasztik burkolat pedig megbízhatóságot és tartósságot kölcsönzött a fegyvernek.
Típus:mechanikusBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 30
Pontosság:+2Sebzés: 5d6Tűzgyorsaság: 1/-/20
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 5.56x45Megbízhatóság: MB
Winchester M70 370eb
Képzettség: puska
Közönséges tolózáras vadászpuska, szarvas vadászatra. A távcső többnyire nem tartozéka. Lőtávolság: 800 méter.
Típus:ismétlőBeszerezhetőség: ÁtlagosTárkapacitás: 5
Pontosság:+3Sebzés: 6d6+4Tűzgyorsaság: 1/-/-
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 30-06 SpringfieldMegbízhatóság: MB
C.A.W.S 400eb
Képzettség: puska
Ezt a fegyvert (Close-Assault-Weapon-System) házról-házra harcmodorhoz és „tömegoszlatásra” tervezték. Beépített távcsővel rendelkezik, és a saját kategóriájában elég pontosnak számít. Puska ismerettel használható.
Típus:öntöltőBeszerezhetőség: RitkaTárkapacitás: 10
Pontosság:0Sebzés: 6d6Tűzgyorsaság: 1/-/10
Rejthetőség:nem rejthetőKaliber: 12GAMegbízhatóság: ST