Tûzfegyver kiegészítõk

A tûzfegyverekre változatos eszközök szerelhetõek, amelyek növelik a teljesítményét, netán megváltoztatják a funkcióját. A különféle szereléksínek szabványosítva vannak, két verziójuk elterjedt, a weaver és a picantily, de kaphatóak adapterek, amik egyiket a másikba alakítják. Ránézésre ez a két sín eléggé hasonlít, noha nem kompatibilisek egymással – ez azonban nem olyan fontos, hogy játéktechnikailag különbséget tegyünk közöttük, ezért amin van szereléksín, arra lehet kiegészítõt felszerelni.
Pisztolyokon és géppisztolyokon többnyire a csõ alatt van rögzítési pont szereléknek, illetve a csõre lehet felszerelni hangtompítót, kompenzátort (csõszájféket) vagy lángrejtõt (egyszerre csak az egyiket, természetesen), némelyiknek a tetején is van kialakítva felfüggesztési pont. Léteznek olyan szerelékek, amik lehetõvé teszik alsó és felsõ kiegészítõ használatát akkor is, ha a fegyveren magán nem lenne semmilyen felfüggesztés. Természetesen a pisztolyok a rájuk szerelt kiegészítõkkel már nem passzolnak bele a szabvány fegyvertokokba, így a fegyver külön tokot igényel a kiegészítõvel szerelt és az anélküli viselésre.

Gépkarabélyokon és puskákon lehet felfüggesztési pont a csõ alatt és a fegyver tetején, valamint lehet a csõre is felszerelni hangtompítót, lángrejtõt, kompenzátort. A csõ alá lehet gránátvetõt, taktikai markolatot, villalábat felszerelni, vagy akár lézert és lámpát is. A fegyver tetejére optikai célzássegítõ eszközöket lehet felszerelni, mint például távcsõ, red dot.

Az egyes fegyverek módosíthatósága a km döntésén alapul, javasolt a fegyver képét is figyelembe venni. Bizonyos fegyver fõdarabok cseréjével lehetséges lehet azon fegyvereket is felszerelni kiegészítõkkel, amelyek alapból nem képesek ilyeneket fogadni, de ez szintén a km döntési jogköre (meg persze a karakter bankkártyájának tûrésétõl is függ).


Hangtompító80-350 eb
Mondhatni a legismertebb kiegészítõ. Külsõleg egy hosszabb-rövidebb csõ (minél nagyobb a fegyver tûzereje, annál hosszabb csõ szükséges). Lelassítja a lövedéket, ezáltal csökkenti annak hangját. Persze nem a filmeken látható sóhajszerû szintre, mindössze annyira, hogy városi zajban ne lehessen egyértelmûen meghatározni, honnét is jött a lövés. Valamint ne károsodjon a lövész hallása.
Egy átlagos fegyver hangjának három összetevõje van. Az egyik a mechanika csattanása (ami elektronikusnál kisebb, hüvelynélküli fegyvernél pedig egyáltalán nincs), a második a lõszer sütésekor a lõporrobbanás, a harmadik része pedig a hangrobbanás, mikor a lövedék átlépi a hangsebességet (ez többnyire pár centivel a csõtorkolat után történik). A hangtompító a második hang, a töltény elsülésekor keletkezõ lõporrobbanás hangjának csökkentésében játszik szerepet. Az ideális párosítás hangtompító és hangsebesség alatti lõszer (ezt nevezik subsonic-nak) egyidejû használata – ez fokozottan csökkenti a zajt és növeli a hangtompító élettartamát. Subsonic lõszer használata nélkül a hangtompító nem ér túl sokat.
Játéktechnikailag a hangtompító (subsonic lõszerrel együtt használva) csökkenti a lövész felfedezésének esélyét – de nem rejti el a lövés tényét. Mivel a hangtompító a lõporgázok elterelésével lassítja a lövedéket és bizonytalanabbá teszi a pályáját, használatakor a fegyverek sebzése 2-vel, a Pontosság 1-el csökken. Az integrált hangtompítóval szerelt fegyverek statisztikái ezeket a módosítókat tartalmazzák. Az integrált hangtompítós fegyverek használhatóak nem subsonic lõszerrel is, és így is mûködik a hangcsökkentés. A csõre feltekerhetõ hangtompító lángrejtõként is mûködik. Hangtompítót öntöltõ pisztolyokra, géppisztolyokra, és némelyik gépkarabélyra, esetleg mesterlövész puskára lehet rakni.

Fegyverkamera10-300, minõségtõl függõen eb
Elsõsorban nem a punkok, hanem a kevés megmaradt törvénytisztelõ ember eszköze, akik ezzel remélik igazolni, hogy amikor fegyvert kellett használniuk, önvédelembõl tették. Nagyfelbontású kamera, pár órányi felvételre elegendõ memóriával, opcionálisan többféle látástartománnyal.

Tartalék tára fegyver alapárának 5%-a, kivéve, ha a leírás mást mond
Kezdõ punkok gyakran elfeledkeznek róla, és meg is lepõdnek, mikor kifogy a tár harc közben, és fél percig tart míg újratöltenek. A legálisan, engedélyre beszerzett fegyverekhez két tárat szoktak adni, a nem legális beszerzéseknél egyet, ami jó esetben az adott fegyverhez passzol is. Normál esetben a tartalék tár pontosan ugyanakkora lõszerkapacitással rendelkezik, mint az fegyver, amihez kérjük, de idõnként elõfordulnak növelt kapacitásúak. Amelyik fegyverhez beszerezhetõ ilyen, annál a szövegben említve van. Megfelelõen képzett fegyvermesterrel lehet készíttetni egyedileg is növelt tárat a kivehetõ táras fegyverekhez, de ez ronthatja a fegyver statisztikáit (Rejthetõség, Megbízhatóság).

Csõszájfék5-20 eb
A csõszájfék a fegyver csõtorkolatánál elhelyezett, változatos formájú alkatrész, ami a lövés visszaható erejét (visszarúgást) csökkenti. Hosszú sorozatoknál a Pontosságot növeli 1-el, egyes lövésnél a Tûzgyorsaságot növeli 50%-al (felfelé kerekítve), Rövid sorozatnál a becsapódó lövedékek számát módosítja d2+1-re.

Lángrejtõ5-20 eb
A lángrejtõ a torkolattûz mértékét csökkenti akképp, hogy szétszórja a még el nem égett lõporszemcséket a levegõben, elõsegítve azok mihamarabbi oxidációját.

Lézer irányzék70-250 eb
Ez az eszköz egy lézerfénnyel piros vagy zöld pontot vetít oda, ahová a lövedék be fog csapódni, ezáltal a lövés célszáma 4-el csökken. A lézerpont bárki számára jól látható, ködben, füstben maga a lézersugár is láthatóvá válik, leleplezve a lövész pozícióját. Nagyjából ötven méterig használható. Vannak olyan változatai, amelyek UV vagy infravörös fényt használnak, ezek csak a megfelelõ látástartomány használatával érzékelhetõek (mind a lövész, mind az esetleges megfigyelõk számára). Sörét tüzelésekor nem ad bónuszt. Lézer-irányzék, red-dot, holo-irányzék, távcsõ, és smart rendszer közül egyszerre csak az egyik mûködhet, és mint minden optikai irányzékot, ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.

Red dot100-350 eb
Távcsõszerû kiegészítõ, többnyire kismértékû (2-4szeres) nagyításra is képes. Két szem kell a használatához, és némi gyakorlás. Az egyik szem szabadon nézi a célt, a másik a red doton keresztül. A red dot a távcsõben egy piros pontot rajzol oda, ahová a lövedék be fog csapódni. A lövész agya összerakja a képet, és nagyjából olyan hatásfokot ér el, mintha lézer-irányzékot használna, de a lövészen kívül senki nem látja a piros pontot. Használatakor a célszám 3-al csökken. Sörét tüzelésekor nem ad bónuszt. Lézer-irányzék, red-dot, holo-irányzék, távcsõ és smart rendszer közül egyszerre csak az egyik mûködhet, és mint minden optikai irányzékot, ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.

Holo-irányzék75-320 eb
Tulajdonképpen egy nyitott red-dot, használatakor a célszám 3-al csökken. Lézer-irányzék, red-dot, holo-irányzék, távcsõ és smart rendszer közül egyszerre csak az egyik mûködhet, és mint minden optikai irányzékot, ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.

Távcsövek50-5000 eb
Nagy és hosszú látáskorrigáló eszköz, kettõtõl akár ötvenszeres nagyításig. Gyakran fel vannak szerelve kiegészítõ funkciókkal, mint például éjjellátó, fényerõsítõ. Használatakor a célpont és a lövész távolságát el kell osztani a távcsõ nagyításával, és az így kapott távolságértékkel kell számolni (tehát ha 500 méterre lövünk kétszeres nagyítású távcsõvel, akkor a célszám annyi, mintha 250 méterre lõnénk). Mozgó célpontra nem ad célszám csökkenést, sõt, a mozgás miatti célszám-növelés háromszorozódik. Lézer-irányzék, red-dot, holo-irányzék, távcsõ és smart rendszer közül egyszerre csak az egyik mûködhet, és mint minden optikai irányzékot, ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.

Smart rendszerbelsõ: fegyver árának 100%-a, külsõ: 450 eb
A smart-fegyverek a normális lõfegyverek emberhez csatlakoztatható változatai. A smart fegyverek az interfész aljzaton keresztül folyamatosan tájékoztatják a felhasználót a fegyver fõbb adatairól (tárban lévõ lõszerek száma, mûszaki állapot, csõhõmérséklet, stb). Természetesen ezeket az adatokat csak akkor tudja értelmezni a karakter, ha rendelkezik cyberoptikával és valamilyen képmegjelenítõ funkcióval (elméletben érkezhet az információ cyberaudiora hangüzenetként, vagy Biomonitorra is), ellenkezõ esetben csak homályos érzeteket kap, amikbõl 50% pontossággal tippelhet a fegyver állapotára. A smart fegyverek kisméretû szonikus vagy lézeres impulzusal másodpercenként több ezerszer tapogatják le a célpontot, és az interfészen át adatokat közölnek a neurális processzorral. Amennyiben a karakter rendelkezik cyberoptika Célkeresõ opcióval, a rendszer egy célkeresztet vetít a látómezõben oda, ahová a lövedék nagy valószínûséggel be fog csapódni. Másik lehetõség, hogy a rendszer a látómezõ közepére is kivetít egy célkeresztet, és amikor a két pont fedésbe kerül, a fegyver automatikusan elsül, akár az elsütõ-billentyû érintése nélkül is. A két üzemmód között az átállás egy körbe kerül. Mindkét esetben a fegyverhasználat dobáshoz +4 adható. Cyberoptika helyett használható célzó-szemüveg (össze kell kötni kábellel a fegyvert és az alany egy interfész aljzatát, valamint a célzó-szemüveget és az alany egy intefész aljzatát). Esetleg Videó megjelenítõ is használható a Célkeresõ helyett, de ekkor csak +2 lesz a bónusz a +4 helyett.
Amennyiben a karakter nem rendelkezik cyberoptikával (vagy hasonló képmegjelenítõ opcióval), a neurális processzor a szemmozgást érzékeli. Amikor a látómezõ közepe és a fegyver által megcélzott pont fedésbe kerül, a fegyver elsül. Ebben az esetben tulajdonképpen csak a fegyver kilengése okozta pontatlanságot küszöböli ki a rendszer, ami annyit jelent, a fegyverhasználat-dobáshoz +1 adható.
A véletlen balesetek elkerülése érdekében a legtöbb rendszer úgy van beállítva, hogy az elsütõ-billentyû meghúzása nem elsüti a fegyvert, hanem tûzkész állapotban tartja (amíg lenyomva van tartva), amíg a smart-fegyver csatolóból meg nem érkezik a tûzparancs. A smart-rendszer használatához szükség van egy Neurális processzor, egy Interfész aljzat és egy Smart fegyver csatlakozás cyberware-re. Valamint ajánlott a Célkeresõ opcióval felszerelt Cyberoptika. Mint minden optikai irányzékot, ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.
Csak elektronikus elsütõ-szerkezetû fegyver alakítható smart fegyverré. A belsõ smart rendszer felszerelése igen komplikált, komoly mûhely és szaktudás (Fegyverismeret dobás 16+ célszámra) szükséges, a külsõ rendszert szabvány szereléksínre lehet felhelyezni, és akár házilag is pár perc alatt összeköthetõ a fegyver számítógépével (Fegyverismeret dobás 10-es célszámra)

Nikon CyberOptikai Támadórendszer (COT) 4000 eb
Ez a berendezés a fegyverek tetejére/csõ alá szerelhetõ, és a külsõ Smart rendszer fejlesztett változata. Jelenleg nincs is túl sok olyan fegyver, ami gyárilag integrálva tartalmazná ezt a kiegészítõt. A COT mindenben hasonlóan mûködik a normál smart rendszerhez, viszont rendelkezik egy extra funkcióval.
A COT-ba épített mikroprocesszor minta-felismerõ rutinjával összehasonlítja az esetleges cyberptika által látott képet a COT optikai szenzora által érzékelttel. Ez a funkció egy ablakot nyit a látómezõ alsó részén, ami megjeleníti a COT által látott képet, az optikai érzékelõ fejlettségének köszönhetõen fényerõsítõ, vagy akár hússzoros nagyítási opcióval támogatva. Ezáltal a lövész kiemelkedõ pontossággal kezelheti a fegyverét.
Ráadásul ez lehetõvé teszi, hogy a fej kockáztatása nélkül nézz/lõj be sarkokon. Ha rossz sarkon nézel be így, a kezed jóval könnyebb cseréltetni, mint a fejed. Mint minden külsõ célzássegítõ eszközt (irányzék, távcsõ, red dot), ezt is a „be kell lõni” a fegyverhez.
Használatához a szokásos smart felszerelésen kívül Video-megjelenítõ opcióra is szükség van (vagy más, video kép lejátszására alkalmas eszközre, pl. watch-man). Mint minden külsõ célzássegítõ eszközt (irányzék, távcsõ, red dot), ezt is „be kell lõni” a fegyverhez.

Bipod, Gripod10-35 eb
Puskákra, gépkarabélyokra, nehézfegyverekre szerelhetõ villaláb (gripod esetén egy elülsõ markolatból lehet kihajtani). Célzott lövésnél duplázza a célzással tölthetõ körök számát.

Taktikai markolat5-10 eb
Géppisztolyokra, gépkarabélyokra szerelhetõ mellsõ markolat, használatával hosszú sorozatnál találat esetén 1-el emelkedik a célba talált lõszerek száma (de így sem lehet több mint amennyi ki lett lõve).

Giro-állvány300-2000 eb
Egyensúlyszabályzó mellény, fegyvert tartó karral, ami a fegyver súlyát a vállakra és a törzsre helyezi, így nem a karokkal kell tartani. Csak géppuskák és a km döntése alapján a nagyon nagy gépkarabélyok használhatóak giro-állvánnyal. Használatakor a lövész mozgása miatti célszám-növekedés felezõdik, és találat esetén d6-al növeli a célba talált lõszerek számát (de így sem lehet több mint amennyi ki lett lõve).

Biometrikus azonosító30-150 eb
Elektronikus gyújtású fegyverek markolatára szerelhetõ. A rendszer leolvassa az ujjlenyomatot (cyberkar esetén az ujjak speciális jelölését), és összeveti az adatbázissal. Ha illetéktelen személy próbálja használni a fegyvert, az nem fog mûködni.

EMP árnyékolás110 eb
Az elektronikus rendszerû fegyverek fokozottan sebezhetõek mikrohullámmal, EMP-vel, és igen kellemetlen, ha harc közben kisül a katona rohampuskája. Az árnyékolást bármely fegyvermester el tudja készíteni, így EMP, mikrohullám vagy hasonló hatás esetén mindössze 10% az esélye, hogy a fegyvert lehet dobni a kukába a tönkrement elektronika okán.