Lõszer

A cyberpunk rendszerében egy fegyver sebzését a használt lõszer adja meg. Bizonyos határokon belül lehetséges egy fegyvert alkalmassá tenni más lõszer tüzelésére, de ez mindenképpen a fegyver statisztikáinak (romló) változását jelenti – valamint komoly fegyvermesteri tudást igényel. Az esetek nagy részében célszerûbb egyszerûen beszerezni egy gyárilag az adott lõszert tüzelõ fegyvert.

Lõszertípusok:

Az alábbi kaliber-fajtákat különböztetjük meg (a valóban létezõ lõszerfajtáknak ez csak töredéke, illetve egy-két olyan lõszerfajta akad közöttük, aminek nincs való világbeli megfelelõje). A lõszerek ára egy doboznyira vonatkozik (50 db, sörétnél és slugnál 12 db), csak teljes doboz lõszer vehetõ. A legtöbb lõszernek van rézhüvelyes és mûanyaghüvelyes változata. A leírt árak a mûanyaghüvelyesre vonatkoznak, a rézhüvelyes kétszer annyiba kerül.
A rézhüvelyes és a mûanyaghüvelyes lõszerek nem kompatibilisek egymással.
Balról jobbra:
.50 Action Express
.44 Magnum
.357 Magnum
.45 ACP
.40 ACP
9 mm Luger
.22 Long Rifle

.25 ACP
A .25 ACP (Automatic Colt Pistol) (más néven 6.35x16 mm SR) egy központi gyújtású, félperemes, egyenes pisztolylõszer, amit John Browning 1905-ben vezetett be a Fabrique Nationale model 1905 pisztolyához. Ez a legkisebb gyártott központi gyújtású pisztolylõszer, és általában kisméretû, úgynevezett zsebpisztolyokat készítettek hozzá. A .25 ACP jellemzõi nagyon kicsi és könnyû fegyverek használatát teszik lehetõvé, de a lõszer viszonylag rövidtávú és alacsony energiájú, közel egy kategóriájú a .22 LR peremgyújtású lõszerrel (noha a központi gyújtás miatt annál megbízhatóbb).
Vaklõszer: 4 eb/doboz
FMJ: 8 eb/doboz

.22 LR
A .22 Long Rifle egy peremgyújtású pisztoly-lõszer típus (metrikus méret szerint 5.6x15mmR-ként is emlegetik), amely hosszú múltra tekint vissza és az eladási adatok tekintetében még mindig messze a leggyakoribb lõszer a világon. Apróvadak vadászatára lett kifejlesztve, 1930-ban. Jellegébõl adódóan hanghatás szempontjából subsonicnak minõsül.
Vaklõszer: 4 eb/doboz
FMJ: 8 eb/doboz

9 mm Br
Más neveken .380ACP, Browning Short, .381 Auto, 9 mm Browning, 9mm Corto, 9mm Kruz, 9mm Short, és 9x17 mm. A Browning Short egy hornyolt, egyenes falú pisztolylõszer, amit John Browning fegyvertervezõ fejlesztett ki. Ezt 1908-ban vezette be a Colt, és azóta is népszerû önvédelmi lõszer. A .380 ACP lõszer a korai reteszelés nélküli tömegzáras öntöltõ pisztolyokhoz lett tervezve. A reteszelés, ami más pisztolyokon megtalálható nem szükséges a .380-hoz, mivel a lõszer alacsony nyomást hoz létre lövéskor. A helyretoló rugó elegendõ energiát tárol a szán elmozdításához. Egy ilyen lõszerhez készített pisztoly gyártása egyszerûbb, ezáltal általában olcsóbb, valamint a csövet is stabilan lehet rögzíteni a tokhoz, ami növeli a pontosságot. Ennek ellenére számos reteszelt pisztolyt készítettek .380 ACP ûrméretben, valamint néhány kisebb géppisztolyt is, mint az Ingram MAC-11.
A .380 kicsi és könnyû, de viszonylag rövid hatótávú és kicsi a stopphatása más modern pisztolylõszerekhez képest. Ennek ellenére népszerû önvédelmi lõszer maradt azon lövészek körében, akik egy könnyû, kis hátrarúgású pisztolyt szeretnének. Kissé gyengébb, mint a szabványos .38 Special lõszer, és 9 mm átmérõjû lövedéket használ.
Vaklõszer: 8 eb/doboz
FMJ: 15 eb/doboz
Gumilövedék: 8 eb/doboz
HP: 15 eb/doboz

.38 Special
A .38 Smith & Wesson Special (elterjedtebben .38 Special, .38 Spl, vagy .38 Spc) egy peremes, központi gyújtású lõszer, amit a Smith & Wesson tervezett. Legelterjedtebben revolverekben használják, bár néhány öntöltõ pisztoly és karabély is használja ezt a lõszert. A .38 Special volt az alap szolgálati lõszer a legtöbb rendõrségnél az Egyesült Államokban az 1920-as évektõl az 1990-es évek elejéig. A világ más részein, legfõképpen Európában a metrikus 9x29 mm R jelöléssel ismert (az R a rimmed, azaz „peremes” töltényhüvely jelölése). A .38 Special nagyon pontos egy minõségi revolverben, kis hátrarúgást produkál, így a világ legnépszerûbb revolverlõszere maradt több mint egy évszázaddal a bevezetése után is. Céllövészetre, önvédelemre és kisebb állatok vadászatára is használják.
Vaklõszer: 8 eb/doboz
FMJ: 15 eb/doboz
Gumilövedék: 8 eb/doboz
AP: 45 eb/doboz
+P: 22 eb/doboz
HP: 15 eb/doboz

9 mm Makarov
A 9x18 mm Makarov lõszer a Szovjetunióban kifejlesztett pisztoly- és géppisztolylõszer. Használják még a 9×18 mm PM vagy 9×18 mm MAK jelzést is. A lõszer valójában nem 9 mm-es, a lövedék átmérõje 9,25 mm, ezért egyes országokban (például NDK) a 9,2×18 mm jelzést használták. Kisebb energiájú, mint a hasonló kialakítású 9x19 Luger lõszer, ám valamivel fölülmúlja a 9x17 Browning Short energiáját. A lövedék elülsõ része közel gömb alakú. A hidegháborús elveknek megfelelõen kifejezetten úgy alakították ki, hogy ne lehessen használni a nyugati államokban használt 9 × 19 mm Luger és 9 × 17 mm-es Browning lõszerekhez szerkesztett fegyverekhez (viszont a 9 mm Makarovhoz fejlesztett fegyverekbe betölthetõ a 9x17 Browning Short, noha a megbízhatóság jelentõsen romlik). Ezt egyrészt a lövedék nagyobb átmérõje, másrészt a hüvely eltérõ méretei és a hüvelytalp peremének eltérõ kialakítása biztosítja. Tehát a 9mm Makarov fegyverekbe betölthetõ a 9mm Browning Short lõszer is, de ekkor a sebzés 1k10+2-re csökken, a Megbízhatóság pedig egy (sorozatlövéskor két) kategóriával romlik – ha a Megbízhatóság NM alá esne, a fegyver nem tudja tüzelni a Browning Short lõszert.
Vaklõszer: 8 eb/doboz
FMJ: 15 eb/doboz
Gumilövedék: 8 eb/doboz
AP: 45 eb/doboz
Subsonic: 30 eb/doboz

9 mm Luger
A 9x19 mm Parabellum (rövidítve 9x19 mm vagy 9x19) lõszert Georg Luger tervezte, és 1902-ben vezette be a Német Fegyver- és Lõszergyár a Luger öntöltõ pisztolyaihoz. Ebbõl kifolyólag a szokásos elnevezése 9 mm Luger lõszer, megkülönböztetve az ugyancsak népszerû 9 mm Makarov és 9 mm Browning lõszerektõl. A 9x19 mm Parabellum a világ legnépszerûbb és legtöbbet használt katonai pisztolylõszere.
A Parabellum név a latin „Si vis pacem, para bellum” („Ha békét akarsz, készülj a háborúra”) szólásból ered, ami a lõszert gyártó cég mottója volt.
A .38 Special revolverlõszer kitûnõ ballisztikai tulajdonságaival rendelkezve, a 9x19 mm egy rövidebb lõszer, és mint öntöltõ lõszer lapos tárban elhelyezve - szemben a revolvereknél használt hengeres gyorstöltõkkel, tárakkal - a lõszerjavadalmazás könnyedén 250%-ra emelhetõ volt. A 9x19 mm pisztolylõszer alkalmazható kompakt pisztolyokban, alkalmazásával hatékonyabbak lehetnek a képzetlenebb lövészek és a kistermetû tisztek is.
A 9x19 mm-es lõszert a rendfenntartó erõk a világ számos országában használják.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 18 eb/doboz
Gumilövedék: 9 eb/doboz
AP: 55 eb/doboz
+P: 27 eb/doboz
Subsonic: 36 eb/doboz
HP: 18 eb/doboz

.40 SW
Az 1980-as évek végén az USA-ban rövid idõre úgy tûnt, hogy a jövõ nagy ígérete a rendvédelmi pisztolyok terén a 10 mm AUTO lõszer. A híres Miami-incidens után az FBI is ezen igen erõs lõszer mellett döntött, annak ellenére, hogy az esetet végül egy .357 Magnum revolver oldotta meg.
A 10 mm AUTO koncepciójának népszerûsítésében Jeff Cooper játszott komoly szerepet, aki annak kedvéért hajlandó volt elszakadni kedvenc fegyverétõl, az M1911-tõl és kedvenc lõszerétõl, a .45 ACP-tõl. A Cooper által preferált fegyver a BrenTen volt, ami egy CZ75-alapú modell.
Az FBI döntése után számos komoly fegyvergyártó alakította át fegyvereit (pl. Colt Delta) az új lõszerre, de a Smith and Wesson 1076 lett végül a befutó. A Glock sem akarta kihagyni a nagynak látszó lehetõséget, ezért hozta létre a Glock 20 pisztolyt. A Glock 20 - bár kifejezetten arányos formavilágú - minden méretében jóval nagyobb, mint a 9 mm Luger Glock 17. Erre az igen nagy gáznyomású és nagy teljesítményû lõszer okán szükség is volt - eredeti formájában a 10 mm AUTO verte torkolati energiában a 4"-es csövû .357 Magnumokat.
Aztán jött a pofon, mielõtt beleélhették volna magukat a 10 mm AUTO szolgálati pisztolyok új generációjából adódó készpénzfolyamba a fegyvergyárak, az FBI gyakorlatilag kivonta a rendszerbõl.
Ennek oka egyszerû volt, a túl erõs lõszer megnehezítette a kiképzést, a lõeredmények drasztikusan romlottak. Ráadásul a súlyos és testes pisztolyok az állomány jelentõs részének nehézséget okoztak a kényelmes napi viselésben.
A nõi ügynökök pedig nem bírták kényelmesen megfogni, és uralni sem a nagy Smith-t.
A lõszer "felvizezésével", tehát teljesítményadatok lejjebb vitelével még megpróbálkoztak, de aztán az 1990-es évek elején megjelent a .40 S & W lõszer, és eldöntötte a vitát. Azok a pisztolyok, amik ezeket tüzelték, csupán áttervezett, megerõsített, de nem megnagyobbított 9 mm-esek voltak. A .40-es Glock 22 vált aztán minden idõk legsikeresebb öntöltõ szolgálati pisztolyává az Egyesült Államokban a következõ másfél évtizedben.
A .40 SW (10x22 mm Smith & Wesson) egy központi gyújtású pisztolylõszer, a Winchester és a Smith & Wesson által közösen kifejlesztve. A .40 SW már a kezdetektõl rendfenntartói célokra lett fejlesztve, lehetõleg a 10 mm Auto teljesítményével, jobb kezelhetõséggel. A .40 SW sikeresnek bizonyult, a bûnüldözõ szervek egymás után rendszeresítették az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Pontossága és röppályája közel azonos a 9 mm Lugerrel, energiája viszont felülmúlja azt, visszarúgása könnyebben uralható, mint a 10 mm Auto-nak.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 18 eb/doboz
Gumilövedék: 9 eb/doboz
AP: 55 eb/doboz
+P: 27 eb/doboz
HP: 18 eb/doboz
Subsonic: 36 eb/doboz

.45 ACP
A .45 ACP (11,43x23mm) (Automatic Colt Pistol), .45 Auto-ként is ismert, központi gyújtású pisztolylõszer, amit John Browning tervezett 1904-ben saját Colt fél-automata .45-ös kaliberû pisztolyához, majd az azóta is töretlenül népszerû M1911-hez, amit az USA hadserege több évtizeden át szolgálati fegyverként használt. Ez a lõszer igen népszerû az Államokban, nagyon jó hírneve van a teljesítményének. Hadilõszerként kombinálja a pontosságot a stopphatással, tervezésekor is humán célpontok ellen szánták. Relatív alacsony erejû a lõporrobbanás, és a torkolattûz is kicsi, ugyanígy a visszarúgás is alacsonyabb az elvárhatónál. Mivel alapvetõen lassú a lövedéke, golyóálló mellények és egyéb páncélok ellen annyira nem hatékony. Minden változata a P+ kivételével subsonicnak minõsül hanghatás szempontjából.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 18 eb/doboz
Gumilövedék: 9 eb/doboz
AP: 55 eb/doboz
+P: 27 eb/doboz
HP: 18 eb/doboz
Subsonic: 36 eb/doboz

.357 Magnum
A .357 S&W Magnum (9x33mmR), vagy egyszerûen .357 Magnum egy revolver lõszer, amit a Smith & Wesson és a Winchester fejlesztett ki a korábbi .38 Special alapján. 1934-ben került bevezetésre, és ez volt az elsõ „Magnum” lõszer, megalapozva a név és a stopphatás pozitív összefüggéseit. Sokak szerint ez az ideális önvédelmi lõszer, kellemesen nagy stopphatással, és viszonylag könnyen uralható is. A .357-es revolverek legfõbb elõnye, hogy tudják tüzelni a .38-as lõszereket is, amiknek kedvezõbb az áruk, így a gyakorlás ezekkel olcsóbb.
FMJ: 18 eb/doboz
Gumilövedék: 9 eb/doboz
AP: 55 eb/doboz
+P: 27 eb/doboz
HP: 18 eb/doboz

.410GA
A .410 GA egy sörétes lõszer, amit revolverekhez terveztek, önvédelmi, illetve bizonyos területeken kígyóelhárító céllal. Az ilyen revolverek legszembetûnõbb tulajdonsága az irdatlanul hosszú, teljesen aránytalan dob mivel a .410-es sörétes lõszer 2,5 vagy 3 hüvelyk hosszúságúra nyíló hüvellyel bír, ennyi a dob minimális hossza az adott változatoknál.
Sörét: 15/10 db
Gumilövedék: 8/10 db
Slug: 15/10 db

9mm Gyro
A GyroJet fegyvercsalád az 1960-as években kifejlesztett különleges fegyverek. Normál lövedék helyett apró, gyrostabilizált rakétákat lõnek ki ezek a fegyverek, minimális visszarúgás mellet. Mivel nincs lõporrobbanás, a fegyver maga is kevésbé masszív felépítésû, ezáltal könnyebb is. A rakéta sebessége a csõ elhagyásakor viszonylag alacsony, de a lövedék saját meghajtása miatt folyamatosan emelkedett (kb. 380 m/s-ig). Gyártásuk hosszú ideig szünetelt, a 2018 környékén kerültek ismét piacra, és akkor is fõleg ûrállomásokra szánva.
Normál: 20 eb/4 db

.50 AE
Az .50 Action Express lõszert a Magnum Research fejlesztette ki a Desert Eagle fegyverhez. A lövedék átmérõje 12,7 mm. Rendkívül erõs, nagy stopphatással, hatalmas visszarúgással.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 60 eb/doboz
HP: 20 eb/doboz

.454 Casull
A lõszer alapötlete még az 1950-es évekre nyúlik vissza. A fiatal utahi fegyvermester, Dick Casull nagyméretû revolverekkel, és lõszereikkel kezdett kísérletezni. Kezdetben a .44 Special lõszerrel kísérletezett, mint a nagy példakép, Elmer Keith. Ezidõtájt ezek a lõszerek még csak a régi „balloon-head” típusú hüvelyfenékkel készültek Az ilyen lõszer hüvelyfeneke nem tömör, hanem elvékonyodó, a csappantyú-üreg, mint kis csõ, nyúlik a hüvelytestbe. Emiatt a konstrukció miatt ezek a hüvelyek fokozott lõportöltet, és gáznyomás mellett elszakadtak, lefújtak. Ezeket a problémákat oldotta meg a .44 Remington Magnum lõszer megjelenése. Ez azonban nem volt elegendõ teljesítményû a nagyravágyó ifjú fegyvermesterünknek, aki kísérleteit a könnyen hozzáférhetõ, és tömör hüvelyfenékkel is készülõ .45 Colt lõszerrel folytatta. A célja az volt, hogy egy 230 grain-es (14,9 gramm) lövedéket l800 fps-re (kb. 600 m/s) felgyorsítson. A lõszer oldaláról ez megvalósítható lett volna, azonban egyszerûen nem létezett olyan fegyver, ami el tudta viselni a lövéskor fellépõ iszonyatos terheléseket. Dick Casull kezdeti kísérletei során jó néhány revolver dobját robbantotta fel, és törte ketté tokjukat.

Dick Casull új megoldást választott tehát, saját maga épített revolverdobokat, melyek hat helyett csak öt töltényûrrel rendelkeztek, hogy a megfelelõ anyagvastagságot biztosítani tudják. Az 1960-as években egy rövid ideig forgalmazta az ilyen forgódobokkal készült Ruger Super Blackhawk revolvereket „.454 Magnum” néven. A végleges megoldást a teljesítményéhes tervezõnek az hozta, amikor barátjával, Wayne Bakerrel megalapították a Freedom Arms nevû fegyvergyárat. 1983-ban készült el az elsõ sorozatban gyártott forgópisztolyuk, melyet egy új lõszerre szerkesztettek, a .454 Casull-ra. A .454 Casull lõszer hüvelye hosszabb, mint a .45 Colt-é, hogy kizárják az esetleges összecserélésbõl adódó baleseteket.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 60 eb/doboz

14 mm Short
Ez a lõszer a 14 mm-es géppuskalõszer pisztolyra optimalizált változata. Akárcsak az ezt tüzelõ fegyvert, a lõszert is csak rendelésre lehet beszerezni.
FMJ: 50 eb/doboz
AP: 150 eb/doboz

.477
Ez a nagyteljesítményû páncéltörõ lõszer a cyberpszichózis megjelenése után lett kifejlesztve, egyfajta válaszként a beültethetõ páncélokra. Kimondottan kiborgizált személyek, csatapáncélok és APCA-k ellen tervezték, és a rendõrség nagyon ügyel rá, hogy olyan kevés kerüljön belõle magánkézbe, amennyi csak lehetséges.
FMJ: 60 eb/doboz
AP: 180 eb/doboz

.44 Magnum
A .44 Magnum lõszer a korábbi .44 Special erõsebb változata, kifejezetten revolvertöltény. A Colt cég az 1980-as évek végére hatalmas lemaradást halmozott fel a többi nagy maroklõfegyver-gyártóval szemben, ami a modellpalettát illeti. A legnagyobb múltú revolvergyártónak egészen az Anaconda megjelenéséig nem volt .44 Magnum kaliberû forgópisztolya.
A legnagyobb történelmi konkurens, a Smith and Wesson 1956-ban hozta lázba a fegyverbarátokat a .44 Magnum revolver - a késõbbi Model 29 - bemutatásával. Az új töltény kifejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett korának elismert fegyverszakírója (és lelkes kísérletezõje) Elmer Keith. Egészen az 1920-as évektõl bombázta a fegyver- és lõszergyárakat az American Rifleman (az NRA hivatalos lapja) hasábjain megjelent cikkeivel, melyekben hosszan ecsetelte egy többszörösre növelt töltetû .44 Special lõszer elõnyeit. Ironikus, hogy Keith kezdetben .44 Special kaliberû Colt Single Action revolvereket konvertált át a nagyon megnövelt töltetû lõszereihez, ezekbõl aztán jópárat sikeresen fel is robbantott.
A Smith and Wesson kérésére aztán a Remington lõszergyár az 1950-es években (a háború utáni nagy fellendülés az USA-ban) megvalósította Elmer Keith ötletét, azonban a biztonság kedvéért a hüvelyhosszt megnövelték, hogy a régi, gyengébb fegyverekbe az ne legyen betölthetõ - lásd .38 Special - .357 Magnum analógia. A Remington által gyártott elsõ .44 Magnum lõszer 440 m/s kezdõsebességgel lõtte ki 15,3 grammos semi-wadcutter lövedékét (szintén Keith fejlesztése) és rögtön a maroklõfegyveres vadászok kedvencévé vált.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 60 eb/doboz
HP: 20 eb/doboz

7mm Subsonic
Utcai harcra kifejlesztett, hangsebesség alatti lõszer. Az alacsony sebesség miatt viszonylag kicsi a stopphatása, viszont akár hangtompító nélkül is olyan hangja lesz, mint egy .22-es kispuskának. Az ezt tüzelõ fegyverek értékeit nem kell módosítani a subsonic lõszernél leírtak szerint.
Subsonic: 15 eb/doboz

5.56x45
Ez a lõszer, más néven 5.56 NATO, az Egyesült Államokban kifejlesztett puskalõszer, eredetileg az M16-hoz készült. Maga a lõszer a .223 Remington puskalõszeren alapul, noha nem teljesen azonos vele. Számos nem NATO ország is rendszeresítette a gépkarabélyaikhoz. Ez a lõszer a stabilitása alsó határán repül, az emberi testbe csapódba „bukdácsolni” kezd, szabálytalan, nehezen mûthetõ lõcsatornát hozva létre.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz
Subsonic: 40 eb/doboz

7.62x39
Ez az orosz töltény (nevezik .43M-nek is) a második világháborúban került kifejlesztésre, az RPD géppuskához. Ezt tüzeli a világ legnépszerûbb gépkarabélya, az AK-47 Kalasnyikov is. Testbe csapódás után a lövedék bukdácsolni kezd és darabokra esik, ezáltal sok apró lõcsatornát hozva létre. Viszont ha elhagyja a testet (áthatol) mielõtt bukdácsolni kezdene, a szövetroncsolás lényegesen kisebb.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz
Subsonic: 40 eb/doboz

7.62x51
Más néven 7.62 NATO, az 1950-es években alakult ki, mint standard kézifegyver lõszer (ami kézifegyver alatt karabélyokat és gépkarabélyokat kell érteni), nem tévesztendõ össze az igen hasonló 7.62x54 mm R-el (ami egy orosz lõszertípus, többek között a Dragunov puska is ezt tüzeli). Becsapódáskor a lövedék „felgombásodik”, majd darabokra esik, ezáltal rendkívüli ölõerõvel rendelkezik.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz
Subsonic: 40 eb/doboz

7.62x54 mm R
Ez egy orosz peremes puskalõszer, amit 1891 óta használnak. Eredetileg a reteszes Mosin-Nagant puskához készült, de manapság elég sok fegyver tüzeli ezt (pl. SSV Dragunov). Ereje nagyjából megegyezik a .30-06 Springfield lõszerével. Népszerû töltény mesterlövészpuskák és géppuskák számára.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Subsonic: 40 eb/doboz

15 mm BMG
Habár a 15 mm BMG lõszer bevezetése (az antik .50-es helyettesítésére) - ami már az 1980-as években felmerült a fejekben – sosem valósult meg, néhányszáz fegyver módosítása megtörtént erre a kaliberre. Sokáig mindenki úgy tudta, ezek fegyverek egy lezárt raktárban pihennek valahol a senkiföldjén, többségében félig összeszerelve, tesztelésre várva, pár konténer 15 mm BMG lõszer társaságában. Azonban néhány évvel ezelõtt ezeket a raktárakat megtalálta valamelyik nomád család, és jó szokásuknak megfelelõen, ami használható, magukkal vitték. Mostanra a nomádok többségénél fellelhetõ ez a lõszertípus – a hozzá tartozó fegyverekkel. Emiatt néhány fegyvermester maszekba elkezdte gyártani a lõszert is.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz

30-06 Springfield
A 30-06 Springfield lõszer (metrikus adatok szerint 7,62x63 mm) az ASA hadserege mutatta be az egységesítés jegyében 1906-ban, és egészen a hatvanas évekig használatban is voltak, amikor a 7.62 NATO és az 5.56 NATO visszaszorította a használatát. Manapság polgári célra, vadászok, sportlövõk használják.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz

.300Mag
Teljes nevén .300 Winchester Magnum egy népszerû, palacknyakú magnum puskalõszer, amit 1963-ban fejlesztett ki a Winchester Repeating Arms Company. Ez egy rendkívül sokoldalú lõszer, katonák, vadászok, sportlövõk és bûnüldözõ szervek is elõszeretettel használják. Habár léteznek jobb vadászlõszerek is, sok amerikai vadász még mindig ezt használja szarvasok és medvék elejtésére.
Páncéltörõ változata kedvelt „cyborg-nyitogató” eszköz.
Vaklõszer: 10 eb/doboz
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz

4,73 hüvelynélküli
A jelenleg elterjedt hüvelynélküli karabélylõszer a 4,73x33mm. Ezt használja a múlt századi HK G-11 is.
A 4,73x33mm-es lõszer a kis mérete miatt átüti a golyóálló mellényeket, vagyis szabvány AP-nek minõsül.
A hüvelynélküli lõszerek, mivel kívül van a lõpor, minden védelem nélkül, nem megfelelõ tárolásnál könnyen károsodhatnak. Például nedvesség, netán leejtés esetén a leverõdéssel csökkenõ lõpormennyiség rontja a lõszer tûzballisztikáit, valamint a hüvely védelme nélkül kiemelten gyúlékony. A nem megbízható, sérült, megázott lõszerek a km döntése alapján alacsonyabb sebzéssel és lõtávolsággal, és csökkent Pontossággal rendelkeznek.
AP: 10 eb/doboz

6,5 mm
A 6,5 mm-es (6.5x39mm, 6.5Grendel) lõszert 2002-ben fejlesztette ki Arne Brennan. A 6.5-ös lõszer tervezésekor minél jobban meg akarták közelíteni az AR-15/M-16 platform alacsony visszarúgását, magas pontosságát és nagy lõtávolságát.
FMJ: 20 eb/doboz
AP: 40 eb/doboz
Boat Tail: 60 eb/doboz

.50 BMG
Az .50 Browning Machine gun (.50 BMG), más néven 12,7x99mm NATO a Browning .50 kaliberû géppuskához a késõ 1910-es években tervezett lõszer. Alapvetõen a .30-06 alapján készült, jelentõs felnagyítással. Géppuska mellett használják romboló puska lõszerként is.
FMJ: 30 eb/doboz
AP: 60 eb/doboz
Boat Tail: 80 eb/doboz

Sörét
A sörét többnyire golyó alakú, 1,5-15,5 mm átmérõjû, ólomötvözetbõl vagy acélból készült lövedék, melyekbõl egyszerre többet lõnek ki. A sörétes lõszer ûrmérete (10-es, 12-es, 16-os, 20-as) a számértékek meghatározásakor azt jelentette, hogy egy font ólomból hány darab, az adott fegyverhez passzoló méretû golyót lehetett önteni; ebbõl következõen a 10-es lõszer nagyobb, mint a 16-os. Ezek jelölése 10GA, 12GA, stb..
Sörét: 15 eb/doboz

Slug
Sörétes puskákhoz használható lõszer. Nem sok apró sörétbõl áll, hanem egyetlen nagyméretû lövedékbõl, ami rendkívüli pusztításra képes. A GA12 ûrméretûek sebzése 7k6, a GA10-é 8k6, a GA20-é 5k6. A slug páncéltörõnek számít, viszont a merev páncélon átjutó sebzés nem felezõdik, a lágy páncélon átjutó normál módon csökken. Csak choke nélkül használható.
Slug: 45 eb/doboz

Magnéziumos
Nevezik Sárkányleheletnek is. Igen ritka, sörétes puskákhoz tervezett gyújtólõszer. Amit eltalálnak vele, az azonnal meggyullad, körönként 2k6-ot sérülve (a páncélok SFÉ-je körönként 2-vel csökken, és a könnyû páncélok védelme csak fele részben számít – beültetett páncélok nem védenek egyáltalán). A lõszer ezen felül más sebzést nem okoz (nincs hagyományos sörétes sebzése). Az öntöltõ puskák Megbízhatósága két fokozattal romlik, az ismétlõké egyel. Ha a Megbízhatóság NM alá csökkenne, a fegyver nem tudja biztonságosan kilõni a lõszert – lövési kísérletnél felrobbanhat (15%).
Magnéziumos: 200 eb/doboz, beszerezhetõség Gyenge

Mikro-rakéták
Ezek a miniatûr lövedékek robbanófejû, rakéta-meghajtású lõszerek hõkeresõ vezérléssel és kanyarodási képességgel. Be lehet programozni õket, hogy kövessenek egy specifikált IR-jelet (jármû motor és emberi test a leggyakoribb választás), és robbanjanak a becsapódáskor. A lövedékek önvezérlõek, és ha egyszer ráálltak a célra, képesek követni a célpontot akár egy legfeljebb 90 fokos sarkon befordulva (ekkor 30% eséllyel elvesztik a célpontot).
A támadás a következõképpen zajlik. A lövész támadást dob, dobásához hozzáadva a lövedékek +2 Pontosságát. A célszám meghatározásánál a fedezék nem számít, úgy kell venni, mintha légvonalba lenne a célpont. Ha a támadás nagyobb a célszámnál, a rakéta eltalálja a célpontot, megkerülve a fedezéket. Ha a dobás sikertelen, dobj d10-el. Ha 4-10 közötti az eredmény, a mikro-rakéta korrigálja a pályát, és dobható még egy támadás ugyanarra a célszámra. A sikertelen dobás azt jelenti, hogy a rakéta elvesztette a célt, és valamit vagy valakit véletlenszerûen fog eltalálni (használd a gránátdobás táblázatot), de teljesen biztos, hogy az a valaki vagy valami nem a célpont lesz.
Azonban ha az elsõ lövés nem talált, nyugodtan lehet lõni a következõket, még ha a célpont teljes fedezékben is van! A mikro-rakéták minimum távolsága 10 méter, és mindenképpen rá kell állniuk a célpontra, hogy manõverezni tudjanak felé (tehát az elsõ lövésnél mindenképpen láthatónak kell lennie legalább egy részének a célpontnak – kilógó könyök pont megfelel), ezek hiányában úgy fog viselkedni a rakéta, mint bármely puskalövedék: légvonalban megy elõre, míg el nem talál valamit. A mikro-rakéták normál esetben 4d6 sebzést okoznak 2 méteres körben. Elérhetõek páncéltörõ mikro-rakéták is, ezek ellen a páncél fele mértékben számít, és az átjutó sebzés is felezõdik. Létezik HEP (a tankoknál használt kumulatív töltethez hasonlóan mûködik) robbanófejjel szerelt változata is, ez 4d6+4-et sebez, nincs robbanási körzet. Ennek a sebzésnek a felét kapja meg ténylegesen a célpont, de az Ájulás elleni mentõt úgy kell dobnia, mintha a teljes sebzést megkapta volna. Páncélok a HEP ellen nem védenek, viszont az SFÉ-jük 2-vel csökken találatonként.
Mikro-rakéta: 50 eb/db
Páncéltörõ: 75 eb/db
HEP: 200 eb/db

Kimerült urán lövedékek
A természetben elõforduló uránban kétféle izotóp található meg: a 235-ös tömegszámú uránizotóp 0,72%, míg a 238-as 99,28%-ot képvisel. Az atomerõmûvek számára a ritkább 235-ös izotóp az értékes, ezért az atomerõmûi üzemanyaghoz az uránt dúsítják. Ez azt jelenti, hogy az ún. dúsító üzemekben a 235-ös tömegszámú izotóp részarányát az üzemanyagban a természetes 0,72%-ról 3-5%-ra növelik meg. (Kísérleti és hadi alkalmazásoknál a dúsítás mértéke akár 90% vagy afölötti is lehet.) Az eljárás során visszamaradó uránban ennek következtében a 235-ös izotóp részaránya mintegy 0,2%-ra lecsökken. A dúsítás ezen melléktermékét nevezik kimerült vagy szegényített uránnak , hiszen az a 235-ös uránizotópban szegény.

Szegényített urán az üzemanyag dúsítási eljárás melléktermékeként az elmúlt 50 évben nagy mennyiségben halmozódott fel a világban. A becslések szerint egyedül az USA-ban kb. 700 000 T szegényített urán áll rendelkezésre. Mivel viszonylag kevés egyéb célra használják, nagy mennyiségben és gyakorlatilag ingyen áll a nagy államok rendelkezésére. A hadsereg valószínûleg olcsósága, és a rendelkezésre álló készletek nagysága miatt kezdte el alkalmazni.
Hagyományos fegyverekben az urán alkalmazásának jelentõsége abban áll, hogy a természetes anyagok közül az egyik legnagyobb sûrûségû fémrõl van szó. Míg a közismerten "nehéz" ólom sûrûsége csak 11,3 kg/dm3, a fémurán sûrûsége 19,1 kg/dm3. A természetben van még néhány, hasonlóan nagy sûrûségû anyag (arany és volfrám 19,3 kg/dm3, platina 21,4 kg/dm3), ezek ára azonban nagyságrendekkel magasabb a szegényített urán áránál.
A szegényített uránt elsõsorban páncéltörõ lövedékekben alkalmazzák. Ahogy a 30 mm-es páncéltörõ lövedék metszeti rajzán látható, a hengeres szegényített urán betét egy alumínium burkolaton belül található (tehát az urán nem bevonat, hanem betét formájában van a lövedékben!).

Mivel az urán nagyon nagy sûrûségû anyag, a lövedék igen nagy mozgási energiával éri el a célpontot. Becsapódáskor két hatás érvényesül:

A fenti két hatás együttesen képes arra, hogy a legmodernebb kompozit acél-kevlár páncélt, valamint az urán tartalmú páncélt is átfúrja. Az ennek következtében kitörõ tûz teszi harcképtelenné az adott harci jármûvet vagy objektumot.
Játéktechnikailag a kimerült urán lövedék páncéltörõnek minõsül, de nem felezõdik a páncélon átjutó sebzés. Valamint minden találatkor a páncélzat 2 pontot veszít az SFÉ-bõl.
20mm: 25 eb/1 db

Ramjet
A 3200 láb per másodperces sebességgel kilõtt szuperszonikus lövedék orrán egy kerek nyílás található, ami a beömlõ levegõt tömöríti. Ez a beáramló forró levegõ begyújtja a szilárd hajtóanyagot a lövedék közepében, és a végén ez által kiáramló sugár addig gyorsítja a lövedéket, amíg ki nem fogy az üzemanyag. Ez azt jelenti, hogy a lövedék folyamatosan gyorsul, amíg el nem éri a maximális lõtávolságát, veszélyesebbé téve a fegyvert a távolabbi célokra.
8,5mm: 350 eb/10 db.
10mm: 300 eb/10 db

RPG
A gránátvetõhöz kifejlesztett PG–7 rakétahajtású gránát az évtizedek alatt szinte alig változott, de a feladatoknak megfelelõen többféle változatát alakították ki. A gránát három, jól elkülöníthetõ egységbõl, a harci részbõl, a menethajtómûbõl, valamint a stabilizátorral összeépített start-hajtómûbõl áll. A start-hajtómûvet szállítási helyzetben külön tárolják. A gránátok szállítása a lövész vászonból készült háti hord táskájában (a hord táska ára 110 eb) történik, amely három db gránát befogadására alkalmas. Lõpor töltetû start-hajtómû biztosítja az indítócsõ elhagyását 115 m/s-os sebességgel. A gránát végén lévõ csavart terelõlapok biztosítják, hogy a gránát már a hossztengelye körül forogva lép ki a vetõcsõbõl. A start-hajtómû gyújtja be a szilárd hajtóanyagú menethajtómûvet, amely néhány másodperces égési ideje alatt 294 m/s-os maximális sebességre gyorsítja fel a gránátot. A stabilizátorok az indítócsõ elhagyása után, a gránát forgásának hatására nyílnak ki, miután a start-hajtómû szétégette a stabilizátor-szárnyak rögzítését. A stabilizátor-szárnyak hossztengely körüli forgást biztosítanak a gránát számára. A viszonylag nagy felületû stabilizátor-szárnyak miatt oldalszél esetén a szélnyomás a stabilizátor-szárnyakra hat, emiatt a rakéta - a hagyományos lövedékektõl eltérõen - a szél irányába húz. A menethajtómû fordított elrendezésû. A hajtómû fúvócsövei a hajtómû elején, a gránát és a hajtómû csatlakozása mentén, körben helyezkednek el. Öt változatban kapható, gyakorló, kumulatív, repesz, thermobaric és gyújtó.
A gyakorló gránát nem rendelkezik töltettel, kimondottan gyakorlásra tervezték. Sebzése, ha valakit eltalál, 2k6 (ütés).
A kumulatív gránát lényegében átégeti a páncélt, 6k10-es sebzéssel. Szabvány páncéltörõnek minõsül, vagyis az SFÉ felezõdik, és az átjutó sebzés is.
A repeszgránát fragmentált repeszképzõ burkolattal van ellátva, becsapódás után jó 50 méteres körzetbe szórva szét jó ezer darab repeszt. A sebzés 10k6, és ötméterenként k6-al csökken.
A thermobaric gránát robbanótöltetet tartalmaz, amelyet oxigénmentesen tárol. Becsapódáskor ezt a robbanóanyagot begyújtja és szétszórja, tíz méteres körzetben. Ezen a területen belül a sebzés 6k10.
A gyújtó becsapódás után öt méteres körzetben mindent felgyújt maga körül, 3k6-ot sebezve körönként, 2k6 körön keresztül. A viselt páncélok minden körben 2 pontot rongálódnak, amíg nem sikerül eloltani, vagy le nem telik az idõtartam.
Gyakorló: 100 eb/db
Kumulatív: 800 eb/db
Repeszgránát: 900 eb/db
Thermobaric: 900 eb/db
Gyújtó: 2000 eb/db

Napalm
Lángszórókhoz használt szirupsûrûségû folyadék. Rendkívül gyúlékony, és ha egyszer begyulladt, nem lehet eloltani – akár víz alatt is ég. Igen kevés helyen lehet beszerezni (legálisan sehogy), de összetevõi megvásárolhatók a benzinkutakon, háztartási boltokban (Kémia dobás 20 vagy nagyobb célszámra).
Napalm: 15 eb/adag
Bizonyos lángszórók nitrogénnel, hidrogénnel és gázolajjal mûködnek, ezeknél a tartályokat külön-külön kell tölteni – persze más kérdés, ki rendelkezik ezek töltésére alkalmas eszközökkel.

Nyíl- és Számszeríjvesszõk, dartok
Csendes és gyakran halálos lövedékek ezek, többnyire kompozit mûanyagból, acélfejjel. Ezek a lövedékek gyorsan elvesztik sebességüket és ezáltal rombolóhatásukat, Extrém lõtávolságra csak fele sebzést okoznak. A számszeríjak, íjak és dartkilövõk lövedékei nem kompatibilisek egymással, nem lehet például számszeríjból íjvesszõt vagy dartot kilõni.
Normál: Az alap lövedékfajta, ami bármely sportboltban beszerezhetõ. A páncélok védelme felezõdik, de az átjutó sebzés nem csökken. Nyílveszõ és dart 24eb/12db, számszeríjvesszõ 30 eb/12 db.
Szélesfejû: Íjakhoz és számszeríjakhoz elérhetõ lövedékváltozat. A fej két vagy több borotvaéles pengébõl áll. Felezõdik a páncélok SFÉ-je, az átjutó sebzés viszont duplázódik. Nyílvesszõ 40 eb/12 db, számszeríjvesszõ 50 eb/ 12 db.
Forgó: Gonosz lövedék keményebb célpontok ellen. Becsapódáskor a lövedék feje egy rugós mechanizmus segítségével kiszélesedik, az áldozat testében. Mindemellett a lövedék forog repülés közben, így a becsapódás után egy 2 mm-es lukat vág az áldozat húsába! A páncélok SFÉ-je nem csökken, de az átjutó sebzés háromszorozódik. Dartkilövõhöz nem kapható ilyen. Nyílvesszõ 80 eb/ 12 db, számszeríjvesszõ 100 eb/12 db.
Robbanófej: A nyílvesszõ (számszeríjhoz, dartkilövõhöz nem elérhetõ) hegyére egy ütésre robbanó gránátot helyeznek, amely becsapódáskor három méteres körzetben 7d6 sebet okoznak (az íj normál sebzése HELYETT). Az ilyen nyílvesszõk használata felére csökkenti az íj hatótávolságát, és 2-vel csökkenti a Pontosságot. 360 eb/ 12 db.